Dieta Według Gersona.pdf

(75 KB) Pobierz
5828097 UNPDF
Dieta według Gersona
Wykorzystane źródła:
1. Max Gerson, M.D. „A cancer therapy: results of fifty cases: a summary of 30 years of clinical
experimentations”. Wyd. orygin. 1958 r.
2. Charlotte Gerson - prelekcje na wideokasetach. The Gerson Institute, 1992 r.
Należałoby jeszcze uwzględnić „Gerson Therapy Handbook”
The Gerson Institute, 1572 Second Avenue, San Diego, CA 92101, USA
tel. 001-(619) 685-5353 , http://g erson.org
Zob. także: http://gerson -research.org
HISTORIA
Max Gerson (1881-1959) był lekarzem, cierpiącym na migrenę. Inspirując się pewnym artykułem z
Włoch, opracował empirycznie dietę, przy której nie miał więcej napadów. Leczył nią swoich
pacjentów z migreną. Jeden z nich przy okazji wyzdrowiał z gruźlicy skóry, po czym nastąpili dalsi
pacjenci z tą chorobą. Doszło to do prof. Sauerbrucha (pierwszy wykonywał operacje na klatce
piersiowej, wspomnienia wydane po polsku), ten dał Gersonowi do leczenia grupę 450 pacjentów z
gruźlicą skóry. 446 zostało wyleczonych. Dalej rozszerzono z sukcesem wskazani a na gruźlicę
narządów wewnętrznych. [Wyleczono m. in. żonę Alberta Schweitzera z gruźlicy płuc z ogniskami
wtórnymi w kościach (ponadto jego córkę z b. rzadkiej postaci czyraczności, a samego Schweitzera w
wieku 75 lat z cukrzycy insulinozależnej, dożył d o 91).]
Gerson zauważył, że pacjenci z gruźlicą mieli mnóstwo chorób towarzyszących, i te się też leczyły!
Doszedł do wniosku, że organizm posiada wystarczające możliwości samoleczenia, należy tylko je
przywrócić . Czyni to właśnie jego dieta.
TEORIA
Nowotwór nie jest chorobą miejscową, a ogólnoustrojową. Yamagiwa i Ichigawa w l. 30-tych
smarowali uszy królików smołami rakotwórczymi. Najpierw miało miejsce uszkodzenie narządów
wewnętrznych, dopiero na końcu rozwijał się rak.
Warburg stwierdził uszkodzenie e nzymów utleniających w nowotworach. Aby przeżyć, komórki
przechodzą na fermentację (energetykę beztlenową). W warunkach fermentacji potrafią tylko rosnąć i
dzielić się [bez różnicowania].
Aktywność enzymów spada też w normalnych tkankach, przede wszystkim w wątrobie (histologicznie
będącej długo bez zmian).
Z komórek nowotworowych i niezmienionych ucieka potas i jod, wchodzi chlorek sodu i woda.
Leczenie polega częściowo na odtworzeniu zasobów potasu w komórkach.
Przyczyny można sprowadzić do dwóch:
1. Niedobory (deficiency)
2. Zatrucie , autointoksykacja (toxicity)
Ad 1. Żywność przetworzona, surowce z uprawy i hodowli przemysłowej (choroby roślin i zwierząt
hodowlanych świadczą o ich niedoborowości)
Ad 2. Nadmiar nieprzetworzonych produktów pośrednich me tabolizmu, chemikalia, produkty chorych
tkanek (np. nowotworowych). Toksyny są inhibitorami enzymów.
Nasza żywność jest`niedoborowa i zarazem toksyczna.
OGÓLNY SKŁAD DIETY
Owoce
Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin
Jarzyny, surówki
Specjalna zupa („zupa Hipokratesa”)
Ziemniaki
Płatki owsiane
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzić z upraw
organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy
pacjenci mogą nawet żąd ać dodatkowych ilości w nocy.
Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
Potrawy maksymalnie urozmaicone pod względem smaku, koloru i konsystencji.
Efektywna jest nie sama dieta, a dieta łącznie z med ykamentami.
ZABRONIONE POTRAWY I SUBSTANCJE
NIKOTYNA SÓL i wszystkie zamienniki soli, sól
gorzka
butelkowane rafinowane
puszkowane solone
mrożone wędzone
przetwory siarczynowane
liofilizowane kuchenki mikrofalowe
marynowane zupy itp. w proszku
alkohol mąka (biała)
ananasy napoje gotowe ze sklepu
awokado ogórki surowe i marynowane
ciastka olej, z wyjątkiem lnianego tłoczon. na zimno
cukier orzechy
cukierki owoce jagodowe
czekolada ostre przyprawy (pieprz, papryka)
farby do włosów, trwałe ondulacje soda oczyszczona w potrawach,
fluor w paście do zębów, płukankach do paście do zębów, płukankach do gardła
gardła
grzyby sól gorzka
herbata strączkowe i wyroby z nich,
ziarno soi i wyroby z soi
kakao śmietana
kawa, także rozpuszczalna (instant) tłuszcz
lody woda do picia
woda fluorkowana do użytku wewnętrznego (przygotowanie potraw)
woda fluorkowana do użytku zewnętrznego
Zabronione czasowo (zwłaszcza w pierwszych miesiącach):
jaja
mięso
masło
ryba
mleko
ser
Zabronione są wszelkie tłuszcze zwierzęca: śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z
zawartością tłuszczu.
Po 6-10 tygodniach można włączyć trochę jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z
mleka surowego (niehomogenizow anego) odtłuszczonego lub maślanki odtłuszczonej bez dodatku soli.
JOGURT ODTŁUSZCZONY
W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego śmietana na górze oddziela się jak
skórka i zostaje jogurt odtłuszczony.
TWARÓG ODTŁUSZCZONY
Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte opakowanie mleka trzymać 24 -28 godzin w
ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać żeby było tylko trochę cieplejsze niż
temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywać, nie przegrzewać, tempe ratura MUSI
BYĆ poniżej 49 °C, wyższe temperatury niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć,
zostawić, po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26 -30 godzinach
widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno ( nie tak gęste jak do wyciskania soków) na sitku.
Płótno do sera złożone w kilka warstw można wykorzystać do soków. Po ostygnięciu do lodówki.
Zostawić trochę serwatki, żeby nie wysychało.
Sposoby przygotowania:
- rozbełtać z jogurtem na sos (dresing) do sałatek
- z pomidorami jako mała przekąska
- do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym
Pozostałe zwierzęce odstawić na 2 lata.
NACZYNIA
NIE UŻYWAĆ: szybkowarów, naczyń i sztućców aluminiowych, ani alufolii. Szczególnie soki i
rozdrobnione jarzyny nie mog ą się stykać z aluminium.
UŻYWAĆ: wyrobów ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowanych, ceramicznych.
NIE UŻYWAĆ kuchni mikrofalowych.
ZALECANE OWOCE
Należy jeść surowe owoce w dużych ilościach (NIE Z PUSZEK ANI SŁOIKÓW)
Banany
Melony
Brzoskwinie
Morele
Czereśnie, wiśnie
Papaja
Grejpfruty
Persimon
Gruszki
Pomarańcze
Jabłka
Porzeczki
Mango
Śliwki
Mandarynki
Winogrona
Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne.
Można też jeść OWOCE DUSZONE we własnym soku.
Można jeść owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie,
daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane - opłukać, namoczyć i udusić.
SUROWY PRZECIER JABŁKOWY: robi się na części mielącej prasy Norwalk - jako deser, między
posiłkami, wieczorem, na noc.
GOTOWANY PRZECIER JABŁKOWY: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zalać do
3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zmniejszyć
ogień i chwilę pogotować na małym ogniu. Przepuścić przez ręczny młynek do potraw („ Forley food
mill”) - skórki zostaną na nim. Może stać w nocy na stoliku przy łóżku pacjenta - dobry w biegunce,
niestrawności. Gdy jabłka wczesne, kwaśne, można słodzić. Nie wolno gdy biegunka, także miodem
ani słodzikami. W biegunce nie można surowych wcz esnych kwaśnych jabłek - wtedy ubiegłoroczne.
Ponadto jabłka surowe obrane ze skórki, pieczone, kompot jabłkowy z rodzynkami.
PRZECIER MARCHWIOWO -JABŁKOWY + troszkę soku pomarańczowego + troszkę rodzynek:
jako II śniadanie dla dzieci - poprawia uwagę na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odpornościowy
(mniej przeziębień)..
ZABRONIONE (patrz lista)
Wszystkie owoce jagodowe i ananasy; ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje.
Awokado, orzechy - zbyt dużo kwasów tłuszczowych.
Ogórki - zbyt dużo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność)
Strączkowe - suche nasiona zawierają inhibitory enzymów, utrzymujące je „w stanie uśpienia”.
Dlatego powodują gazy.
(Świeża fasolka szparagowa i groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo można wrzucić do zupy
garść soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unikać.)
Kiełki - zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się przed
zwierzętami).
Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie -
bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego
nie opłaca się wypiekać samemu.
SOKI
Łącznie 13 szklanek po 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzinę 1
szklankę (od 8.00 do 20.00). Św ieże (nie z puszek ani kartoników).Wypijać natychmiast po
przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem
tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie)
Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
Sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie
Sok winogronowy
Sok grejpfrutowy
Sok jabłkowy
Sok pomidorowy
NIE PIĆ WODY (aby zmieściły się soki i zupa)
Zacząć od mniejszych ilości, zwiększać stopniowo.
PRZYGOTOWANIE SOKÓW
SOKI CYTRUSOWE: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem. Niedopuszczalne
wyciskanie całej połówki ze skórą (szkodliwe kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne na
powierzchni).
POZOSTAŁE SOKI: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na kawałek płótna (na środek),
złożyć je na trzy wszerz i wzdłuż i wycisnąć przez prasę. (Są elektryczne, najlepsze prod. Norwalk, na
stronie internetowej www.gerson.org podano źródła, również używanych. Są też prasy ręczne prod. K
& K. Można sokow irówką Champion , ale prasa lepsza.
Sposób „zza Buga”: przecier zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłożyć krążkiem z bardzo
grubej sklejki który posłuży jako „tłok” prasy, garnek oprzeć dnem o wewnętrzną framugę drzwi,
krążek ze sklejki dociskać podn ośnikiem samochodowym którego „stopa” będzie się opierała o
przeciwległą framugę.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz
niekorzystnie zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z prasy
pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. [Możliwe uzasadnienie: sokowirówka wyciąga sok z
wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, cytoplazma o bardziej żelowatej konsystencji
(zawierająca większość minerałów), która znajduje się na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach]
Przygotowując soki zostawić trochę miejsca na roztwór potasu.
Przy początkowej nadwrażliwości mieszać soki z rzadkim przecedzonym kleikiem owsianym w
stosunku 1:1, potem wystarczą dwie łyżki kleiku aż do zaadaptowania się.
SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY - w równych częściach.
Nie obierać jabłek. Pokrajać i usunąć gniazda nasienne. Nie skrobać marchwi, tylko umyć.
Tylko sok marchwiowo-jabłkowy można w razie konieczności przechowywać przez 2 -3 godziny w
termosie (nie w lodówce). Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mogą być Greenings, Jonathan,
Boskop, Granny Smith. Natomiast Golden Delicious czy Rea są za słodkie na sok, mogą być na surowo
i do potraw. Bywają odmiany niezbyt soczyste (mączyste), wtedy nie na soki,
SOK Z ZIELONYCH CZĘŚCI ROŚLIN: Postarać się o jak najwięcej rodzajów liści z poniższej listy:
Liście z czerwonej kapusty (2-3 liście)
Młode liście buraczane (ze środka., zewnętrzne mają za dużo kwasu szczawiowego)
Boćwina (szerokoogonkowa?)
Endywia
Sałata kompasowa (skarola)
Sałata rzymska
Nasturcja (rukiew wodna) (1/4 pęczka)
Sałata siewna (różne odmiany, w tym głowiasta)
Sałata głowiasta czerwona [?] (redhead lettuce, red lettuce)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin