Pieczona kaczka z czerwoną kapustą.rtf

(7 KB) Pobierz
Pieczona kaczka z czerwon¹ kapust¹

Pieczona kaczka z czerwoną kapustą

 

Składniki na 6 porcji:

kaczka

główka czerwonej kapusty

cebula

2 łki tłuszczu wytopionego z kaczki

pół szklanki Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)

łka mąki

1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

sok z cytryny

l

pieprz

cukier

 

Kaczkę spraw, opłucz i starannie natrzyj solą. Potem włóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz 60-70 minut, skrapiając tuszkę wytworzonym podczas pieczenia tłuszczem i rosołem.

 

Kapustę umyj i poszatkuj, a następnie zalej niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj około 20 minut. Na 2 łkach tłuszczu wytopionego z kaczki zrumień, po czym rozprowadź winem. Dodaj do kapusty i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

Teraz pokrój kaczkę na porcje. Ułóż na ogrzanym półmisku razem z kapustą. Podawaj z ziemniakami.

 

Kapustę możesz też podać jako surówkę. Poszatkuj ją i zblanszuj, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko i wymieszaj z 2 łkami oleju. Na koniec przypraw do smaku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin