Orzechowe babeczki
Ciastka
ocena:
5
Składniki
§ 3/4 kostki masła
§ szklanka cukru pudru
§ 3 jajka
§ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
§ 1 1/4 szkl mąki
§ 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
Opis przygotowania
Orzechy drobno posiekać (nie mielić). Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierać dodając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, całość dokładnie wymieszać. Wsypać orzechy i wymieszać. Porcje ciasta nałożyć do pergaminowych foremek. Ułożyć je na blasze i piec w temp 210 st ok 20 min.
Babeczki orzechowe z cream cheese
Delikatne, wilgotne orzechowe babeczki z białą czapą cream cheese. Świetnie się prezentują, dobre na początek orzechowego szaleństwa (dostałam całą reklamówkę orzechów włoskich, które muszę zużyć ;). Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'. Polecam!
Składniki na około 10 sztuk:
· 85 g włoskich orzechów, zmielonych
· 4 łyżki miękkiego masła
· 80 g drobnego cukru do wypieków
· otarta skórka z połowy cytryny
· 70 g mąki
· pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
· pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
· 2 jajka, roztrzepane
· orzechy włoskie do dekoracji
Masa z cream cheese:
· 250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)
· 5 łyżek cukru pudru
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).
Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.
Babeczki orzechowe, które jadają królowe:)
Przygotowanie: ok.1 godzinaTrudność: średnio łatweSkładniki
•
*SKŁADNIKI NA CIASTO
300 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 żółtka
Etapy przygotowania
1.
Zagnieść kruche ciasto.Wyepić foremki do babeczek,nakłuć widelcemi piec w temp.190 stopni na złoty kolor.
2.
Mleko,zmielone orzechy i cukier zagotować aż masa zgęstnieje.Odstawić do schłodzenia.
3.
Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.Upieczone babeczki wypełnić masą i udekorować bitą śmietaną.
KRUCHE BABECZKI CZEKOLADOWO- ORZECHOWE
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 12
· 200 g masła
· 300 g mąki
· 2 łyżki cukru
· 2 żółtka
· 2 łyżki gęstej śmietanki kremowej
· krem: 100g masła
· 200 ml kremu czekoladowo- orzechowego
· 5dag drobnych rodzynków
· 5 dag orzechów laskowych
· kilka skruszonych biszkoprów
· 2 łyżki rumu
· pół łyżeczki cynamonu
· tłuszcz do wysmarowania foremek
· bułka tarta do wysypania foremek
KRUCHE BABECZKI czekoladowo- orzechowe z orzechami, rodzynkami i nutą cynamonu. :)
Mąkę, cukier,cynamon, miękkie masło (1 kostkę), żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na conajmniej godzinę.Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm po czym wylep nim foremki.Piecz ok. 15 minut w tem 180 st. C. Masło zmiksuj z kremem czekoladowo- orzechowym, dodaj rodzynki i posiekane orzechy (zostawiajac kilka orzeszków do dekoracji)oraz pokruszone i skropione rumem biszkopty.Wymieszaj masę kremową i nakładaj do ostudzonych babeczek.Po wyłożeniu na talerz oprósz orzechami startymi na drobnej tarce jak śniegiem :)
Ciasto:
· 1 i 1/2 szklanki mąki
· 20 dkg margaryny
· 1/2 szklanki cukru pudru
· cukier waniliowy
· 1 łyżka kawy marago, neski, inki lub mocnego naparu kawy naturalnej
Masa:
· 25 dkg łuskanych orzechów włoskich
· 1 kostka margaryny lub masła
· 25 dkg cukru pudru
· 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu
Sposób przygotowania:Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy, kawę i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić następnie rozwałkować i przykryć nim ustawione foremki (babeczki). Mocno wgnieść ręką ciasto do środka i wylepić foremki, ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć. Przygotować masę: orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić, zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy, a następnie rum. Przygotowaną masą napełnić babeczki i udekorować cząstkami orzechów.
Kruche Babeczki Z Masą Orzechową
1 1/2 szklanki mąki20 dag margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 żółtkacukier waniliowyłyżka kawy nesci, inki lub mocnego naparu kawy naturalnejMasa orzechowa25 dag łuskanych orzechów włoskichkostka margaryny lub masła25 dag cukru pudru2 żółtkakieliszek rumu lub innego alkoholuMąkę z margaryną posiekać. Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,kawę i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić, następnie rozwałkować i przykryćnim ustawione foremki babeczek. Mocno wgnieść ręką ciasto do środka i wylepić foremki, ustawić na blasze i piec w temp. 200*- 220*C na złotykolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć odwracając foremkispodem do góry. Ostudzone babeczki wypełnić masą orzechową.Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić, zemleć. Masłoucierać na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy,a następnie rum i jeszcze dokładnie utrzeć. Przygotowaną masą napełnić babeczki iudekorować cząstkami orzechów.
Babeczki nadziewane karmelem i orzechami
- ok. 35 kruchych- upieczonych- słodkich babeczek lub upieczony kruchy spód- puszka słodzonego skondensowanego mleka- łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)- 1- 5-2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
Sposób przyrządzania:
Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.
BABECZKI Z PIANKĄ I ORZECHOWYM KARMELEM
Pieczenie: 20 min.Składniki na 20 porcji
Babeczki:
2 szkl. mąki
...
fineasz29