Orzechowe babeczki i inne.doc

(311 KB) Pobierz

Orzechowe babeczki

http://www.gotujmy.pl/ri/29880_orzechowe-babeczki-_0_2.jpg

Ciastka

ocena:

5

Składniki

§                  3/4 kostki masła

§                  szklanka cukru pudru

§                  3 jajka

§                  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

§                  1 1/4 szkl mąki

§                  5 dag orzechów włoskich lub laskowych

Opis przygotowania

Orzechy drobno posiekać (nie mielić). Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierać dodając kolejno jajka. Do masy przesiać mąkę z proszkiem, całość dokładnie wymieszać. Wsypać orzechy i wymieszać. Porcje ciasta nałożyć do pergaminowych foremek. Ułożyć je na blasze i piec w temp 210 st ok 20 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babeczki orzechowe z cream cheese

Babeczki orzechowe z cream cheese

Delikatne, wilgotne orzechowe babeczki z białą czapą cream cheese. Świetnie się prezentują, dobre na początek orzechowego szaleństwa (dostałam całą reklamówkę orzechów włoskich, które muszę zużyć ;). Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'. Polecam!

Składniki na około 10 sztuk:

·         85 g włoskich orzechów, zmielonych

·         4 łyżki miękkiego masła

·         80 g drobnego cukru do wypieków

·         otarta skórka z połowy cytryny

·         70 g mąki

·         pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 

·         2 jajka, roztrzepane

·         orzechy włoskie do dekoracji

Masa z cream cheese:

·         250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)

·         5 łyżek cukru pudru

Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.

Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem).

Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. 

Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.

 

Babeczki orzechowe, które jadają królowe:) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: ok.1 godzina
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: średnio łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

*SKŁADNIKI NA CIASTO

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

300 g miękkiego masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 g cukru pudru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szczypta soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Zagnieść kruche ciasto.Wyepić foremki do babeczek,nakłuć widelcemi piec w temp.190 stopni na złoty kolor.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Mleko,zmielone orzechy i cukier zagotować aż masa zgęstnieje.Odstawić do schłodzenia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Masło utrzeć i połączyć z masą orzechową.Upieczone babeczki wypełnić masą i udekorować bitą śmietaną.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRUCHE BABECZKI CZEKOLADOWO- ORZECHOWE

nina

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 12

Składniki

· 200 g masła

· 300 g mąki

· 2 łyżki cukru

· 2 żółtka

· 2 łyżki gęstej śmietanki kremowej

· krem: 100g masła

· 200 ml kremu czekoladowo- orzechowego

· 5dag drobnych rodzynków

· 5 dag orzechów laskowych

· kilka skruszonych biszkoprów

· 2 łyżki rumu

· pół łyżeczki cynamonu

· tłuszcz do wysmarowania foremek

· bułka tarta do wysypania foremek

KRUCHE BABECZKI czekoladowo- orzechowe z orzechami, rodzynkami i nutą cynamonu. :)

Etapy przygotowania

Mąkę, cukier,cynamon, miękkie masło (1 kostkę), żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem,  następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.
Kulę ciasta zawiń w folię i włóż  do lodówki na conajmniej godzinę.
Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm po czym  wylep nim foremki.
Piecz ok. 15 minut w tem 180 st. C.
Masło zmiksuj z kremem czekoladowo- orzechowym, dodaj rodzynki i posiekane orzechy  (zostawiajac kilka orzeszków do dekoracji)
oraz pokruszone i skropione rumem biszkopty.
Wymieszaj masę kremową i nakładaj do ostudzonych babeczek.
Po wyłożeniu na talerz oprósz orzechami startymi na drobnej tarce jak śniegiem :)

 

Babeczki kruche z masą orzechową

 

 

Ciasto:

·                 1 i 1/2 szklanki mąki

·                 20 dkg margaryny

·                 1/2 szklanki cukru pudru

·                 2 żółtka

·                 cukier waniliowy

·                 1 łyżka kawy marago, neski, inki lub mocnego naparu kawy naturalnej

Masa:

·                 25 dkg łuskanych orzechów włoskich

·                 1 kostka margaryny lub masła

·                 25 dkg cukru pudru

·                 2 żółtka

·                 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu

Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy, kawę i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić następnie rozwałkować i przykryć nim ustawione foremki (babeczki). Mocno wgnieść ręką ciasto do środka i wylepić foremki, ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć. Przygotować masę: orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić, zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy, a następnie rum. Przygotowaną masą napełnić babeczki i udekorować cząstkami orzechów.

 

 

 

 

 

Kruche Babeczki Z Masą Orzechową

1 1/2 szklanki mąki
20 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
cukier waniliowy
łyżka kawy nesci, inki lub mocnego naparu kawy naturalnej

Masa orzechowa
25 dag łuskanych orzechów włoskich
kostka margaryny lub masła
25 dag cukru pudru
2 żółtka
kieliszek rumu lub innego alkoholu

Mąkę z margaryną posiekać. Dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy,
kawę i szybko wyrobić. Ciasto schłodzić, następnie rozwałkować i przykryć
nim ustawione foremki babeczek. Mocno wgnieść ręką ciasto do środka i
wylepić foremki, ustawić na blasze i piec w temp. 200*- 220*C na złoty
kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące ostrożnie wyjąć odwracając foremki
spodem do góry. Ostudzone babeczki wypełnić masą orzechową.

Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić, zemleć. Masło
ucierać na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy,
a następnie rum i jeszcze dokładnie utrzeć. Przygotowaną masą napełnić babeczki i
udekorować cząstkami orzechów.

Babeczki nadziewane karmelem i orzechami

Składniki

- ok. 35 kruchych
- upieczonych
- słodkich babeczek lub upieczony kruchy spód
- puszka słodzonego skondensowanego mleka
- łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)
- 1
- 5-2 szklanki posiekanych włoskich orzechów

Sposób przyrządzania:

Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.

 

 

 

 

 

BABECZKI Z PIANKĄ I ORZECHOWYM KARMELEM 

http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 20 min.

http://gotowanie.onet.pl/0http://gotowanie.onet.pl/0Składniki na 20 porcji
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

Babeczki:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 szkl. mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin