Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem.doc

(27 KB) Pobierz
Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym

  

Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
4-5 ziemniaków
Sos:
1 serek homogenizowany naturalny,
1 średni ogórek świeży,
łyżka majonezu,
3 łyżki śmietany,
koperek
sól
Produkty Kamis:
Pieprz czarny mielony
Gyros
Przyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:
bazylia
oregano
papryka słodka i ostra
suszony czosnek
Warzywko
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość.
Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.
Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać z warzywami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin