Koper wloski zapiekany w beszameluPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.4 kopry,60 g startego parmezanu do posypania,maslo do posmarowania.Sos beszamelowy:150 ml smietany 12%,1 lyzka masla,1 lyzka maki,sol, pieprz.1. Koper oczyscic, umyc, usunac z bulw zewnetrzne, zgrubiale czesci.2. Kazdy koper przekroic wzdluz na 4 plastry i gotowac ok. 5 min w lekko osolonej wodzie. Wyjac, osaczyc z wody na sicie.3. Przygotowac sos: z masla i maki zrobic jasna zasmazke, rozprowadzic smietana, doprawic sola i pieprzem. Gotowac na malym ogniu, az sos zgestnieje.4. Naczynie do zapiekania posmarowac maslem, ulozyc plastry kopru, polac sosem,posypac startym parmezanem, zapiekac 15-20 min w temp. 200żC. Podawac z kartoflami puree.- Do sosu mozna dodac 1-2 zoltka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 72.
joly