OPIS BADANEGO STANOWISKA PRACY:
Ø Nazwa stanowiska pracy: Cukiernik;
Ø Umiejscowienie stanowiska pracy:
Ø Praca cukiernika odbywa się w pomieszczeniach z piecami i urządzeniami do wyrobu ciasta. W pomieszczeniach tych panuje specyficzny mikroklimat temperatury mogą wahać się od 5 do 35 stopni Celsjusza (pomieszczenie z piecami). Ze względu na wysoka wilgotność i mikroklimat z reguły w pomieszczeniach zainstalowane są urządzenia wentylacyjne.
Ø System pracy:
o System pracy jest określany jako podstawowy wg artykułu 129 §1 KP. Podstawową i najprostszą formą organizacji czasu pracy jest praca przez 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin tygodniowo w przeciętnie 5-dniowym tygodniu pracy. Pracę zorganizowaną w taki sposób określa się jako pracę w podstawowym systemie czasu pracy. Dla pracownika, którego czas pracy mieści się w powyższych ramach nie trzeba wprowadzać szczególnego systemu czasu pracy.
Ø Tempo i rytm pracy:
Ø Tempo pracy jest zależne od dnia oraz od ilości zamówień. Rytm pracy nie jest narzucony.
Ø Płeć i wiek pracowników:
Ø Płeć i wiek jest bardzo zróżnicowany. Pracuje wiele osób w wieku od 18 do 26 lat. Zajmują oni się głównie załadunkiem oraz dostarczaniem produktów do miejsc docelowych. Kadra w wieku 26 – 45 lat zajmuje się głównie pracą przy maszynach (mieszalnikach, piecach itp).
Ø Zakres prac wykonywanych na badanym stanowisku:
Ø Zakres prac wykonywanych jest przedstawiony w Tab.1 z uwzględnieniem czasu spędzonego przy wykonywaniu danej czynności.
Ø Czynniki wpływające na warunki higieniczne w pracy:
W cukierni pracownicy zobowiązani są do:
· przestrzegania programu organizacji bezpiecznej pracy,
· wyeliminowanie przestojów w czasie pracy,
· usprawnienia transportu między stanowiskami,
· odpowiednie zorganizowanie obsługi eksploatacyjnej stanowisk,
· zoptymalizowania wykorzystania czasu pracy,
· dążenia do jak najmniejszej uciążliwości pracy zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym,
· dążenia do jak najlepszego wykorzystania środków ochrony osobistej.
Osoba badana
Nazwa stanowiska pracy : Cukiernik
Płeć: kobieta
Waga: 62 kg
Wzrost: 168cm
Podstawowe zapotrzebowanie energetyczne obliczam korzystając ze wzoru:
gdzie :
m – masa ciała, kg;
H – wzrost, m;
Podstawiamy dane do wzoru:
przeciętne Mp wynosi u kobiet 5900 kJ
Powierzchnia ciał wg braci du Bois (1936) wynosi:
gdzie: H - wzrost, m;
m – masa ciała, kg
Podstawiamy do wzoru i obliczamy powierzchnie ciała badanej osoby:
a. Metodą Lehmanna
Do obliczenia wydatku energetycznego metodą Lehmanna należy sporządzić zestawienie wszystkich czynności wykonywanych przez pracownika w ciągu 8h zmiany roboczej. Do obliczenia wydatku energetycznego dodatkowo potrzebny jest nam wzór:
gdzie: - wydatek energetyczny z uwagi na pozycję tułowia [kJ/min];
- wydatek energetyczny z uwagi na prace kończyn [kJ/min];
- wydatek energetyczny na daną czynność roboczą [kJ];
t- czas trwania danej czynności roboczej [min];
Wielkość całkowitego wydatku energetycznego we [kJ/8h] obliczamy sumując wydatki energetyczne wc dla wszystkich czynności wykonywanych w ciągu 8 – godzinnej zmiany roboczej.
Dla osób o przeciętnej sile fizycznej za granicę dopuszczalną wydatku energetycznego przyjmuje się około 8400 kJ/8h dla mężczyzn i około 5000 kJ/8h dla kobiet oraz 20 kJ/min podczas czynności roboczych jako wielkości , powyżej których nie mogą one wykonywać pracy.
Do przypisania wartości wa oraz wb wykorzystujemy tabele pomocnicze nr.1 i nr. 2.
Tab. pom. nr 1
Wydatek energetyczny wa z uwagi na pozycję tułowia.
Tab. pom. nr 2
Wydatek energetyczny wb z uwagi pracę kończyn.
L.p
Czas trwania
[min]
wa
[kJ/min]
wb
wc
[kJ]
1.
Przygotowanie stanowiska roboczego
15
8
7
225
2.
Pobór składników do przygotowania ciasta
10
375
3.
Mieszanie ciasta
60
2,5
9
690
4.
Ważenie i dzielenie ciasta
4,2
168
5.
Formowanie ciasta
4
82
6. ...
henio89