Pizza nicejska
Składniki:
ciasto:
30-35 dag mąki
1 dag drożdży
szklanka wody
łyżka oleju
tłuszcz do formy
sól
wierzch:
5 pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
cebula
20 dag żółtego sera cheddar
po kilka czarnych oliwek i koreczków anchois
łyżka oregano
pieprz
Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Drobno posiekaną cebulę podduś na oleju, dodaj pokrojone w kostkę pomidory bez skórki, a także koncentrat, oregano, pieprz, sól. Wszystkie składniki duś przez 15 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, po czym posyp startym serem. Na koniec udekoruj koreczkami anchois, połówkami oliwek i odstaw na 20 minut. Pizzę piecz około 20 minut w gorącym piekarniku.
agnese34