Michael Sharon - Zdrowo jeść.pdf

(1137 KB) Pobierz
Microsoft Word - Michael Sharon - Zdrowo jesc
MICHAEL SHARON
Zdrowo jeść
(Nutrients A to Z A User’s guide to foods, herbs,
vitamins, minerals & supplements)
śywność i substancje lecznicze
od A do Z
(tłumaczyła Anna Tabaczyńska)
18792497.002.png
GDZIE ZNALEŹĆ ZDROWE POśYWIENIE
Składniki pokarmowe i produkty opisane na kartach tej ksiąŜki owoce, warzywa, oleje, zioła,
składniki mineralne i preparaty odŜywcze moŜna kupić w bardzo róŜnych, mniej lub bardziej
oczywistych miejscach. Wiele rodzajów pokarmów, ziół i przypraw, niegdyś uznawanych za
rarytas, przy minimum wysiłku łatwo znaleźć w sklepach i supermarketach, które obecnie
gromadzą produkty z całego świata. Kiedy zdrowie staje się tak waŜne, w sklepach
spoŜywczych coraz częściej pojawia się Ŝywność o właściwościach zdrowotnych.
Aby kupić specjalne produkty, wystarczy wyprawić się do pobliskiego sklepu ze zdrową
Ŝywnością, gdzie ponadto moŜna znaleźć pomoc i radę. Poza poŜywnym jedzeniem są tam teŜ
rozmaite preparaty witaminowe, mineralne i odŜywcze w formie kapsułek, złoŜone z róŜnych
składników, skomponowane według róŜnych formuł, często dostosowane do stanu zdrowia i
zapotrzebowania. TakŜe apteki oferują coraz więcej produktów zdrowej Ŝywności z
zawartością witamin, składników mineralnych i dodatków odŜywczych. Sklepy ze zdrową
Ŝywnością oczywiście róŜnią się między sobą wielkością i niektóre bardziej specjalistyczne
produkty dostępne są tylko w tych większych.
Trudniej znaleźć niektóre zioła, w szczególności świeŜe. I chociaŜ sklepy ze zdrową Ŝywnością
na naszych ulicach są czymś juŜ bardzo znajomym i proponują nam szerokie zestawy
produktów ziołowych, miejsca, w których sprzedaje się zioła świeŜe, wciąŜ są rzadkością.
Hasła zawierają informację o tym, w jaki sposób dotrzeć do danego składnika, ziela itp. Aby
zastosować właściwe dozowanie, zawsze trzeba dokładnie przeczytać instrukcję na
opakowaniu, a w szczególnych sytuacjach poprosić o radę znającego się na rzeczy lekarza.
Wytłuszczenia w tekście odsyłają do osobnych haseł.
A
AGAR
Galaretowata substancja wyrabiana z pewnych gatunkówjapońskich wodorostów*, głównie z
rodzaju Gelidium. PoniewaŜ wodorosty są bogatym źródłem minerałów i witamin, agar
dostarcza duŜej porcji składników odŜywczych, a nie jest trawiony przez enzymy. Często
uŜywa się go jako środka stabilizującego (E406) do produkcji lodów i innych potraw. W
Japonii stosowano go tradycyjnie zamiast Ŝelatyny. PrzewyŜsza Ŝelatynę pochodzenia
zwierzęcego, poniewaŜ jest niskokaloryczny, ma delikatniejszą strukturę i nie zmienia
konsystencji. Jest lekko strawny, dlatego zaleca się go w szczególności ludziom chorym i
18792497.003.png
dzieciom. Stosuje się go teŜ jako środek przeczyszczający, poniewaŜ z łatwością chłonie wodę
i pęcznieje.
Dostępny w sklepach ze zdrową Ŝywnością w płatkach lub tabliczkach; rozpuszcza się łatwo
we wrzątku.
AKACJA (ACACIA)
Kolczaste drzewo lub krzew z rodziny mimozowatych, rosnące w strefie międzyzwrotnikowej
i podzwrotnikowej.
Z soku drzew akacji rosnących w północnej Afryce (Acacia senegal) otrzymuje się substancję
znaną jako guma arabska. Tradycyjnie uŜywano jej do łagodzenia stanów zapalnych dróg
oddechowych, pokarmowych i moczowych. Z gumy arabskiej rozpuszczonej w wodzie (14
łyŜeczek na filiŜankę wody) otrzymuje się kleik, który przynosi ulgę w bólu gardła, kaszlu,
biegunce i czerwonce. Poza zastosowaniami medycznymi gumy arabskiej uŜywa się teŜ w
przemyśle do produkcji słodyczy, zwłaszcza pochodzących z krajów Środkowego Wschodu
owoców kandyzowanych, oraz jako substancji zagęszczającej (E414) do wyrobu niektórych
potraw.
Dostępna w większych sklepach ze zdrową Ŝywnością oraz w sklepach zielarskich.
W Polsce nazwą akacja określa się błędnie robinię (red.).
ALERGIA POKARMOWA
Jest to zaburzona reakcja układu odpornościowego na substancje zawarte w poŜywieniu. Jeśli
do krwi przedostanie się substancja szkodliwa, to układ odpornościowy w zdrowym
organizmie rozpoznaje jąjako obcą i natychmiast odpowiada wzmoŜonym wytwarzaniem
białych ciałek krwi oraz przeciwciał, któreją rozkładają i niszczą. W alergii układ
odpornościowy reaguje z taką samą wrogością na substancje nieszkodliwe, uwalniając
histaminę. MoŜe to spowodować wiele róŜnych objawów, począwszy od zwykłej wysypki czy
bólu głowy na podwyŜszonym ciśnieniu tętniczym krwi skończywszy.
Przyczyny alergii nie są do końca poznane przez naukę, choć wiadomo, Ŝe odczyny alergiczne
mogą wywoływać zarówno białka zawarte w poŜywieniu, jak i pyłki roślin. Powszechną
przyczyną alergii pokarmowych są: niski poziom kwasu Ŝołądkowego i niedobór pewnych
enzymów trawiennych trzustki. Trzustka wydziela enzymy, które rozkładają białko na prostsze
składniki, tzn. aminokwasy. Niedobór enzymów powoduje, Ŝe częściowo strawione białko i te
jego fragmenty, które prowokują alergię pokarmową, przedostają się do jelit, co moŜe wywołać
18792497.004.png
objawy nie tylko somatyczne, ale i psychiczne.
Reakcje alergiczne u ludzi, szczególnie u dzieci wywołują niektóre powszechnie stosowane w
przemyśle spoŜywczym dodatki, jak kwas benzoesowy (E210), czy barwniki, jak tartrazyna
(E102).
Do najpowszechniejszych czynników alergicznych, czyli alergenów, naleŜą mleko krowie,
jaja, czekolada, pomarańcze, pszenica, ser, pomidory, wołowina i kukurydza, natomiast
najmniej uczula ryŜ, groch i awokado. Sygnałem alergii pokarmowej moŜe być szczególna
ochota na pewne rodzaje poŜywienia, a wykrywaniu pokarmów powodujących uczulenie słuŜą
specjalne testy. Niektóre składniki pokarmów mogą leczyć bądź łagodzić alergie, a naleŜą do
nich witamina C i kwercetyna, działające silnie przeciwhistaminowo, witamina B6, cynk,
witamina E i wapń. Niektórzy specjaliści w dziedzinie Ŝywienia uwaŜają, Ŝe alergie mogą być
powodowane niedoborem składników pokarmowych.
ALKOHOL
Ściślej alkohol etylowy, jest to płyn o charakterystycznej woni i smaku, uzyskiwany przez
fermentację skrobi lub cukru albo syntetycznie; zaliczany do uŜywek.
Mimo Ŝe picie napojów alkoholowych od dawna naleŜy do najwaŜniejszych rytuałów rodzaju
ludzkiego, o czym świadczą zapisy historyczne, trudno polecać alkohol ze względu na wartości
odŜywcze. Picie wina i piwa w umiarkowanych ilościach, w szczególności w sytuacjach
towarzyskich, moŜe sprawiać przyjemność, a tym samym zmniejszać stres. MoŜe jednak takŜe
przyczynić się do uzaleŜnienia.
Intensywne picie alkoholu, zwłaszcza wysokoprocentowego, wpływa bardzo szkodliwie na
procesy metaboliczne zachodzące w organizmie.
Alkohol zawarty w napojach powstaje w trakcie fermentacji. W procesach przemiany materii
rozkładany jest do szkodliwej dla organizmu substancji chemicznej, noszącej nazwę aldehydu
octowego. To jest ten składnik, który powoduje dobrze znany efekt tzw. kaca, często
występujący u osób nadmiernie pijących. Alkohol moŜe zmniejszać w organizmie ilości
najwaŜniejszych witamin i minerałów: witamin B, C, K, cynku, magnezu i potasu. Nawet
umiarkowana konsumpcja ogranicza zdolność wątroby do metabolizmu glukozy i
eliminowania toksycznych produktów przemiany materii. Intensywne picie powoduje
uszkodzenie wątroby i mózgu, naczyń krwionośnych, upośledza procesy krzepnięcia krwi,
przyczynia się do powstawania Ŝylaków, hemoroidów, zakrzepów, uszkodzenia prostaty i
powoduje bezpłodność. Przyspiesza równieŜ rozwój chorób i dolegliwości związanych z
18792497.005.png
wiekiem, takich jak zaburzenia pracy serca czy zaćma, a takŜe zmarszczki na skórze. Sprzyja
zaburzeniom psychicznym, jak lęki, depresje, zaburzeniom emocjonalnym i umysłowym.
Witaminy B1, PP, C i aminokwas cysteina chronią organizm przed niektórymi szkodliwymi
skutkami spoŜywania alkoholu, a ich niedobory moŜna łagodzić za pomocą dodatków
odŜywczych, takich jak dostępne w sklepach ze zdrową Ŝywnością chińskie ziele kudzu
(opornik), a takŜe preparaty aminokwasu Lglutaminy. Niedobory składników mogą
prowadzić do hipoglikemii (niski poziom cukru we krwi), co moŜna sprawdzić za pomocą
testu tolerancji glukozy (GTT) i zastosować odpowiednią dietę przepisaną przez lekarza.
ALOES
Roślina pochodząca z tropikalnych rejonów Dalekiego Wschodu, południowej Afryki i Indii
Zachodnich (wyspy na Morzu Karaibskim). Obecnie uprawiana w stanach USA o suchym
klimacie; sadzi się ją takŜe w wielu miejscach jako roślinę ozdobną.
Jeśli chodzi o składniki odŜywcze i lecznicze, to najcenniejszy jest gęsty sok wyciskany z
długich liści, który ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze.
Sok z aloesu zawiera wiele cennych witamin i minerałów, a takŜe betakaroten, enzymy,
aminokwasy i rodzaj złoŜonych węglowodanów nazywanych mukopolisacharydami.
Substancje te odpowiadają za lecznicze właściwości aloesu. Roślina ta łagodzi zapalenia
przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zaparciach, wzdęciach i objawach nadwraŜliwości
jelit. Galaretowatego soku ze świeŜych liści moŜna teŜ uŜywać zewnętrznie do smarowania ran,
moŜna go wcierać w skórę w miejscach poparzeń słonecznych, zmarszczek, podraŜnień i
mniejszych skaleczeń. Napary nadają się do przemywania ran i oczu. Sok ma nieco
odstręczający smak, toteŜ do uŜytku
wewnętrznego najczęściej miesza się go z sokiem owocowym, by był łatwiejszy do
przełknięcia.
Czysty amerykański sok z aloesu jest obecnie dostępny w większości sklepów ze zdrową
Ŝywnością.
ALUMINIUM (AL)
Lekki pierwiastek metaliczny znany takŜe jako glin, bardzo rozpowszechniony w przyrodzie, w
organizmie ludzkim występuje śladowo. Powszechnym źródłem tego toksycznego składnika są
sery topione, soda oczyszczona, tabletki regulujące równowagę kwasowozasadową, sól
kuchenna i antyperspiranty (E173). Przyczyną przenikania aluminium do organizmu moŜe teŜ
18792497.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin