Sprawozdanie nr 12.doc

(48 KB) Pobierz

Sprawozdanie 11

Oznaczanie wody krystalizacyjnej , wytrącanie siarczanów

 

1)Oznaczanie wody krystalizacyjnej

 

Oznaczanie polega na suszeniu w temp. 1050C odważonej próbki. Stratę masy przyjmuje się zawartość wody.

 

masa naczynka z solą                                             g

masa naczynka pustego                                g

masa soli                               g

 

masa naczynka z solą

przed suszeniem                                             g

masa naczynka z solą

po suszeniu                                                           g

                           

masa wody                                g

 

% wody = *100% =                    %

 

2)Wytrącanie siarczanów

 

Zasada oznaczenia polega na wytrąceniu w środowisku kwaśnym za pomocą roztworu chlorku baru jonów SO42- w postaci trudno rozpuszczalnego krystalicznego osadu siarczanu (VI) baru, zgodnie z reakcją: SO42- + Ba2+ ® BaSO4

          Przebieg doświadczenia

1)     Z roztworu zawierającego siarczany pobieramy 100cm3 próby

2)     Dodajemy kilka kropel oranżu metylowego i kwasu solnego do zmiany zabarwienia na różowe

3)     Następnie dodajemy ok. 3cm3 kwasu solnego i 5cm3 chlorku amonu

4)     Roztwór gotujemy i podczas wrzenia dodajemy ok. 5cm3 chlorku baru co powoduje wytrącenie siarczanu baru

5)     Roztwór pozostawiamy na min. 24godz do opadnięcia osadu

Zgłoś jeśli naruszono regulamin