SKRZYDEŁKA z owocamiMożna użyć owoce jakie się lubi nie koniecznie brzoskwinie:)
SKŁADNIKI5 skrzydełekpuszka brzoskwińświeże owoceprzyprawa do drobiuSPOSÓB PRZYRZĄDZANIASkrzydełka opłukać, natrzeć przyprawą,skropić zalewą z brzoskwiń,odstawić na 2 godz. Grillować na tacce z obu stron ok.30min. Przed końcem grillowania obłożyć owocami, podgrzać, ozdobić zieleniną
ZIOŁOWE SZASZŁYKIDla tych co lubią dużo przypraw:)SKŁADNIKI50 dag. wieprzowiny bez kości1 młoda cukiniakilka małych cebulekstrąk paprykisól,pieprzkoktajlowe pomidorkiolejsuszone ziołaSPOSÓB PRZYRZĄDZANIAmięso opłukać,osuszyć,pokroić w kostkę.Włożyć do miski,oprószyć solą i pieprzem,skropić olejem,posypać ziołami,odstawić w chłodne miejsce.Warzywa umyć pokroić paprykę i cukinię (nie obierać),cebulki obrać,przekroić na pół.Przygotowane składniki nadziewać na szpadki.Grillować ok.30min. obracając.
KURCZAK w cebulowej panierceSmacznego!SKŁADNIKI2 piersi kurczaka (połówki)opakowanie sproszkowanej zupy cebulowej50 dag.pieczarek2 szklanki słodkiej śmietany 18-proc.( najlepiej UHT)2-3 łyżki olejusól,pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZANIALekko rozklepać piersi kurczaka, upanierować w sproszkowanej zupie cebulowej, włożyć na 2 godz. do lodówki. Pieczarki pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju, doprawić pieprzem i solą. Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia, rozłożyć na nim pieczarki, zalać śmietaną. Zapiekać 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać z ryżem lub z makaronem i marchewką z groszkiem.
misiek197920