Frytownica bosch.doc

(25 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE

INSTRUKCJA BHP PRZY OBSŁUDZE

FRYTOWNICY  BOSCH

UWAGI OGÓLNE

Do obsługi frytownicy może być dopuszczony pracownik, który:

·          został dokładnie zapoznany z teoretyczną i praktyczną obsługą frytownicy,

·          ukończył szkolenie wstępne w zakresie bhp i ppoż.,

·          posiada stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy, potwierdzony świadectwem lekarskim,

Do pracy należy przystąpić wypoczętym i trzeźwym, ubranym w przydzieloną odzież roboczą
i odpowiedni sprzęt ochrony indywidualnej.

CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY:

Pracownik powinien:

·          Szczegółowo zapoznać się ze stanowiskową instrukcją bhp znajdującą się na stanowisku pracy,

·          Ustaw kuchenkę na równej, stabilnej powierzchni,

·          Sprawdzić stan frytownicy oraz stan przewodów zasilających,

·          Zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności na stanowisku,

·          Upewnić się czy rozpoczęcie pracy nie spowoduje zagrożeń dla osób przebywających na tym stanowisku pracy lub w jego bezpośrednim otoczeniu.

UWAGA: W razie stwierdzenia jakichkolwiek uszkodzeń, czy usterek nie wolno podejmować pracy. Należy niezwłocznie powiadomić o tym swojego bezpośredniego przełożonego w celu szybkiej ich likwidacji. Dopiero po upewnieniu się, że zostały one usunięte pracownik może przystąpić do wykonania zadania.

CZYNNOŚCI PODCZAS PRACY:

·          napełnić zbiornik olejem tak, aby poziom był pomiędzy oznaczeniami MIN i MAX,

·          używać do obsługi przycisków i uchwytów ze względu na wysoką temperaturę,

·          panel kontrolny nigdy nie może być zanurzony w wodzie lub innych płynach oraz myty pod bieżącą wodą,

·          przed opróżnieniem i oczyszczeniem frytownicy należy całkowicie wystudzić olej,

·          usuwać nadmiar lodu z żywności, aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju,

·          sprawdzić, czy przewód zasilający frytownicy nie dotyka gorących powierzchni oraz czy nie zwisa poza krawędź stołu,

·          stosować się do wskazówek i zaleceń przełożonych,

·          w przypadku przerwy w dostawie prądu należy wyłączyć obsługiwane urządzenie od zasilania.

CZYNNOŚCI ZABRONIONE:

Pracownikowi nie wolno:

·          użytkować uszkodzonej lub niesprawnej frytownicy,

·          dokonywać samodzielnie napraw, w szczególności napraw instalacji elektrycznej,

·          pozostawiać pracującej frytownicy  bez nadzoru,

·          umieszczać urządzenia w pobliżu lub na miejscach będących źródłem ciepła,

·          przenosić i przesuwać frytownicy podczas pracy,

·          pozostawiać wody w zbiorniku na olej ,

PO ZAKOŃCZENIU PRACY NALEŻY:

·          odłączyć urządzenie przed czyszczeniem oraz kiedy nie jest używane,

·          oczyścić pojemnik na olej oraz koszyk,

·          uporządkować stanowisko pracy,

POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH

·          w razie stwierdzenia uszkodzenia lub awarii frytownicę odłączyć od zasilania i poinformować przełożonego,

·          w przypadku pożaru należy postępować zgodnie z instrukcją ochrony przeciwpożarowej,

·          każdy zaistniały wypadek zgłaszać natychmiast przełożonemu,

·          poszkodowanym udzielić pierwszej pomocy.

 

 

                       Opracował:                                                                                           Zatwierdził:

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin