pokarm.pdf

(239 KB) Pobierz
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=w_moje
Czasopismo pszczelarskie PASIEKA - pszczelarstwo, pszczoły, ule, miód, informacje...
Page 1 of 2
pszczoły.pl>Dwumiesięcznik Pasieka Szukaj
W MOJEJ PASIECE ABECADŁO NAUKA W PASIECE CHOROBY W PASIECE PRODUKTY PASIECZNE ARCHIWUM
W MOJEJ PASIECE
W numerze
Przydatność syropów izoglukozowych i inwertowanych w dokarmianiu
pszczół
Koszty dokarmiania rodzin pszczelich
mają znaczący udział w strukturze
kosztów utrzymania pasieki. Między
innymi z tego powodu od wielu lat
czynione są próby zastąpienia
stosunkowo drogiego cukru kryształu
innymi, tańszymi substytutami w postaci
gotowych do zastosowania syropów.
Stosowanie gotowego pokarmu znacznie
ogranicza takŜe nakłady pracy
pszczelarza, zwłaszcza w okresie
spiętrzania się wielu terminowych prac
w pasiece.
Wydarzenia
Jubileusz profesora
Jerzego Woyke
Apimondia 2009
Kamiańskie klimaty
W mojej pasiece
Z powyŜszych względów dostępność dobrej i
stosunkowo taniej paszy dla pszczół byłaby
znacznym ułatwieniem. Na krajowym rynku pojawiają się róŜne oferty pokarmów dla
pszczół. Najczęściej nie spełniają one jednak wymogów i oczekiwań. Opinie praktyków
pszczelarzy na temat ich przydatności są bardzo podzielone. Wydaje się, Ŝe takim
substytutem cukru kryształu mogą być syropy otrzymywane poprzez inwersję skrobi
ziemniaczanej lub skrobi ziarna zbóŜ nazywane potocznie syropami izoglukozowymi. W
procesie inwersji skrobi poza cukrami prostymi powstają jednak takŜe dekstryny
skrobiowe, które są w znacznej części niestrawne dla pszczół, a w pokarmie zimowym
stanowić mogą w najlepszym wypadku bezwartościowy balast. Z tego powodu przed
wprowadzeniem takiej paszy do powszechnego stosowania naleŜy ocenić jej
przydatność, a szczególnie wszystkie potencjalne efekty uboczne.
W ubiegłym roku w sprzedaŜy dostępne były tzw. syropy izoglukozowe i Bioinwert. Ich
przydatność do dokarmiania zimowego rodzin była oceniana w kilku pasiekach
województwa śląskiego połoŜonych w miejscach o zróŜnicowanych warunkach
pogodowych i poŜytkowych.
fot. Wiesþaw Londzin
Zimowa pasieka
Drzewa i krzewy dla
naszej pasieki
Ul leŜak dla hobbysty,
cz. 1.
Moja metoda
zintegrowanej walki z
Varroa destructor
Pozyskujmy pierzgę
Kalejdoskop
Miody pitne, sycone
czy niesycone?
Z Pasieką w świat
4 000 000 kilo miodu
w 6 tygodni
Międzynarodowe
Kongresy
Pszczelarskie
Apimondii
Wpływ syropów izoglukozowych na
fukcjonowanie rodzin pszczelich
Dotychczasowe obserwacje i wyniki
doświadczeń nie sugerują, jakoby syropy
izoglukozowe w jakikolwiek bezpośredni
sposób mogły szkodliwie wpływać na rodziny
pszczele. Przeprowadzone analizy poraŜenia
pszczół sporami Nosema apis po zimowli
wykluczyły równieŜ wpływ tego rodzaju
pokarmu na rozwój choroby
zarodnikowcowej.
Dodatkową ciekawą obserwacją
przemawiającą na korzyść tych syropów jest
ich delikatny zapach, stosunkowo słabo
wyczuwalny przez pszczoły. Dokarmianie w sezonie bezpoŜytkowym nie prowokuje
pszczół do rabunków w odróŜnieniu od syropu cukrowego. Bardzo dobre efekty
uzyskano przy stosowaniu ich do podkarmiania zarówno odkładów, jak równieŜ
rodzinek weselnych między innymi ze względu na brak rabunków.
Jedynym, zauwaŜalnym mankamentem ich stosowania jest krystalizacja syropów w
plastrach (fot. 13). UwaŜa się, iŜ jej tempo zaleŜy od wzajemnych stosunków
ilościowych fruktozy do glukozy w roztworze. Ciekawym zjawiskiem jest fakt, Ŝe ten
sam syrop (o takich samych proporcjach fruktozy do glukozy) nie zawsze ulega
krystalizacji lub krystalizuje w róŜnym tempie. Na trzy obserwowane pasieki w okresie
zimowym 2005/2006 do krystalizacji doszło w dwóch. W pasiece połoŜonej w terenie
górskim, o klimacie chłodnym nie doszło do krystalizacji. Prawdopodobnie dodatek
nektaru z niektórych roślin lub zaprószenie pyłkiem kwiatowym w czasie dokarmiania
jesiennego rodzin znacznie przyspiesza ten proces.
W identyczny sposób zachował się w tych samych pasiekach Bioinwert syrop
produkowany przez inwersję sacharozy.
Nauka w pasiece
Monitorowanie
mikroklimatu rodziny
pszczelej
system WMA, cz. 1.
Wszystko, co o
plastrze i wosku
pszczelim wiedzieć
naleŜy, cz. 4.
fot. Wiesþaw Londzin
Pasieka poleca
Miód i produkty
pszczele dla zdrowia,
urody i podniebienia
Z pasieki do kuchni
Ptysie, sernik z pianką
Historia
Saga rodu Kurpielów
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=w_mojej_pasiece&artpli...
2010-01-13
220450584.008.png 220450584.009.png 220450584.010.png 220450584.011.png 220450584.001.png 220450584.002.png 220450584.003.png 220450584.004.png 220450584.005.png
Czasopismo pszczelarskie PASIEKA - pszczelarstwo, pszczoły, ule, miód, informacje...
Page 2 of 2
Kącik dla dziadków
i wnuczków
O pszczole, kociczce
Kundzi i kocurku
Tetroniuszu
Krystalizacja cukrów w syropach
izoglukozowych przebiega bardzo
specyficznie, z wyraźnym rozdzieleniem na
fazę stałą i fazę płynną (fot. 13). Po
krystalizacji pszczoły wykorzystują fazę
płynną (fot. 4), natomiast kryształy usuwają z
plastrów na dennicę lub na zewnątrz ula (fot.
5). W zaleŜności od stopnia krystalizacji
straty pokarmu w rodzinach mogą być
zróŜnicowane. Krystalizacja pokarmu
powoduje objawy jego niedoboru w okresie
wiosennego rozwoju rodzin mimo obecności
zapasów w plastrach (fot. 4). W zaleŜności od
układu pogody wiosną sytuacja taka moŜe
doprowadzić do osypów głodowych.
Kącik kolekcjonera
Rzeźby i figurki z
motywami
pszczelarskimi
fot. Wiesþaw Londzin
Stosowanie syropów a jakość miodu
Aktualnie obowiązujący akt prawny dotyczący jakości handlowej miodu, czyli
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 roku
jednoznacznie określa między innymi, Ŝe "miód spełnia wymagania w zakresie jakości
handlowej, jeŜeli: nie zawiera [...] innych organicznych lub nieorganicznych substancji
obcych jego składowi". Nieumiejętne stosowanie syropów izoglukozowych moŜe się
wiązać ze skaŜeniem miodu dekstrynami skrobiowymi, co w myśl tego rozporządzenia
dyskwalifikuje go jako produkt handlowy. Dla uniknięcia problemów naleŜy opracować
szczegółowe zalecenia stosowania syropów i postępowania z plastrami z zapasami
zimowymi, aby uniknąć zanieczyszczeń lub przypadkowych zafałszowań miodu.
Problem ten nie istnieje w pasiekach stosujących syrop produkowany z inwertowanej
sacharozy.
ciąg dalszy artykułu w Pasiece 4/2006
Wiesþaw Londzin
Pasieka nr 4/2006
«« powrót
©20032010 Dwumiesięcznik "PASIEKA" portal www.pszczoly.pl
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=w_mojej_pasiece&artpli...
2010-01-13
220450584.006.png 220450584.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin