Zielone półksiężyce.rtf

(6 KB) Pobierz
Zielone pó³ksiê¿yce

Zielone półksiężyce

 

Składniki na 8 porcji:

2 szklanki mąki pszennej

szklanka otrąb pszennych

5 dag droży

szklanka mleka

2 łki masła

jajo

łeczka cukru

czek dymki

czek koperku

łeczka soli

 

Przygotuj ciasto. Na początku droże rozetrzyj z cukrem, letnim mlekiem i łki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Mą wymieszaną z solą i otrębami wysyp na stolnicę, wlej rozczyn i rozbełtane jajo, zagnieć ciasto, dodając stopniowo roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, ażdzie odchodziło od ręki. Wtedy odstaw, by wyrosło.

 

Cebulki oczyść, pokrój w kostkę, a szczypior i koperek posiekaj. Gdy ciasto podwoi objętość, wsyp zieleninę, ponownie je wyrób i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką wycinaj półksiężyce, układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin