Szaszłyk z sosem orzechowym.rtf

(9 KB) Pobierz
Szasz³yk z sosem orzechowym

Szaszłyk z sosem orzechowym

 

Składniki na 4 porcje:

4 cienkie sznycle wieprzowe (po 10 dag)

75 dag szpinaku

2 pomidory

2 średnie cebule

5 łek oleju

3 łki sosu sojowego lub 2 łeczki Bulionu drobiowego w płynie WINIARY

4 łki niesolonych orzeszków ziemnych

3 łki kremu z orzeszków ziemnych

pół łeczki cukru

2 ząbki czosnku

sok z połówki cytryny

l

biały pieprz

tarta gałka muszkatołowa

szczypta sambal oelek (pikantna przyprawa indonezyjska)

do dekoracji: plasterki cytryny i natka pietruszki

8 drewnianych patyczków

 

Sznycle przekrój wzdł na pół, a następnie każdy pasek mięsa pokrój jeszcze na 4 części. Nadziej na każdy patyczek po 4 kawałki, skrop szaszłyki 2 łkami sosu sojowego lub 2 łeczkami bulionu w płynie. Odłóż, aby przesiąy sosem.

 

Teraz zdejmij z pomidorów skórkę: natnij ją poprzecznie, umieść pomidory na sitku i dobrze sparz wrzątkiem. Potem pokrój pomidory na ćwiartki. Po usunięciu środków pokrój miąższ na cząstki.

Przebierz i opłucz szpinak, obierz czosnek i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Następnie rozgrzej w garnku 2 łki oleju, zeszklij na nim połowę czosnku i cebuli. Wrzuć szpinak i duś go 3 minuty. Potem dopraw szpinak tartą gał muszkatołową, solą i pieprzem, dodaj pomidory.

 

Rozgrzej na patelni ł oleju, podsmaż resztę czosnku i cebuli. Dodaj krem orzechowy, rozpuść go, po czym wlej 3/4 szklanki wody. Całość mieszaj, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji. Na koniec dopraw cukrem, sosem sojowym, szczyptą sambal oelek lub inną ostrą przyprawą i sokiem z cytryny. Posiekaj orzeszki. Usmaż szaszłyki na reszcie oleju (po 3 minuty z każdej strony). Podawaj ze szpinakiem, polane sosem i posypane orzeszkami. Na talerzu udekoruj natką i cytryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin