Soczewica z parówkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Soczewica z parówkami

Soczewica z parówkami

 

Składniki:

35 dag soczewicy (może być z puszki)

parówki (6 sztuk)

2 ząbki czosnku

liść laurowy

5 dag przerośniętego boczku

porcja włoszczyzny

cebula

2 ziemniaki

sok z cytryny

majeranek

l

pieprz

 

Soczewicę w przeddzień namocz. Następnego dnia odcedź i zalej w dużym garnku 4 szklankami wody, do tego dodaj liść laurowy i obrany czosnek. Wszystko gotuj przez 30 minut na małym ogniu.

 

Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Włoszczyznę oczyść i też pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa przyrumień ciut na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku i dodaj do soczewicy wraz z pokrojonymi ziemniakami.

 

Zupę gotuj pod przykryciem przez następne 30 minut. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Na koniec włóż pokrojone parówki.

 

Uwaga! Jeżeli użyjesz soczewicy z puszki, wystarczy, że zalejesz ją wodą, zagotujesz, a dalej przyrządzisz potrawę według przepisu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin