Soczewica z parówkami
Składniki:
35 dag soczewicy (może być z puszki)
parówki (6 sztuk)
2 ząbki czosnku
liść laurowy
5 dag przerośniętego boczku
porcja włoszczyzny
cebula
2 ziemniaki
sok z cytryny
majeranek
sól
pieprz
Soczewicę w przeddzień namocz. Następnego dnia odcedź i zalej w dużym garnku 4 szklankami wody, do tego dodaj liść laurowy i obrany czosnek. Wszystko gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na patelni. Włoszczyznę oczyść i też pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa przyrumień ciut na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku i dodaj do soczewicy wraz z pokrojonymi ziemniakami.
Zupę gotuj pod przykryciem przez następne 30 minut. Dopraw ją solą, pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Na koniec włóż pokrojone parówki.
Uwaga! Jeżeli użyjesz soczewicy z puszki, wystarczy, że zalejesz ją wodą, zagotujesz, a dalej przyrządzisz potrawę według przepisu.
Ninoczka115