Pierogi ziemniaczane pieczone z mięsem.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierogi ziemniaczane pieczone z miêsem

Pierogi ziemniaczane pieczone z mięsem

 

Składniki na 6 porcji:

ciasto:

1 kg ziemniaków

2 jaja

2 szklanki mąki pszennej

łka margaryny

l

jajo do posmarowania pierogów

farsz:

25 dag gotowanej wieprzowiny

duża cebula (10 dag)

3 kromki bułki paryskiej

żółtko

łka margaryny

l, pieprz

 

Przygotuj farsz: buł namocz w wodzie i odciśnij. Cebulę obierz i podziel na ćwiartki. Mięso wraz z cebulą i buł zmiel, dodaj żółtko, margarynę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

 

Przygotuj ciasto: obrane i umyte ziemniaki ugotuj w posolonym wrzątku, odcedź i jeszcze gorące utrzyj na jednolitą masę, dodając jajka, mą, margarynę i sól.

 

Ciasto należy wyrabiać bardzo krótko, a następnie rozwałkować na stolicy na cienki placek, z którego wykrawa się szklanką krążki. Na środku każdego krążka umieść po trochu farszu i pozlepiaj ich brzegi. Pierogi poukładaj na blasze wyłonej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pierogi można polać śmietaną wymieszaną z roztopionym masłem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin