Obwarzanki drożdżowe.rtf

(7 KB) Pobierz
Obwarzanki dro¿d¿owe

Obwarzanki drożowe

 

Składniki na 6 porcji:

3 szklanki mąki

po 1/4 szklanki oleju i mleka

jogurt naturalny

3 dag droży

3 jaja

sezam

l

 

Droże rozetrzyj w ciepłym mleku z łki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysyp mą, zrób zagłębienie i wlej rozczyn. Teraz wbij 2 jaja, zagnieć ciasto, dodając olej i jogurt w takiej ilości, aby było dośćste. Starannie je wyrób i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Na posypanej mą stolnicy tocz z wyrośniętego już ciasta wałeczki długości około 20 cm. Z każdego utwórz kółko owinięte jednym z końw wałeczka. Obwarzanki pozostaw na stolnicy do wyrośnięcia.

 

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj wyrośnięte obwarzanki do wrzątku (mus swobodnie pływać). Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je ł cedzakową (nie gotuj zbyt długo, bo bę miały zakalec) i układaj na wysmarowanej tłuszczem blasze.

 

Na koniec podpiecz w gorącym piekarniku. Podpieczone wyjmij, posmaruj rozbełtanym trzecim jajem, posyp ziarnami sezamu i znów - na 15 minut - wstaw do piekarnika.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin