Indyjskie frykasy
Składniki 6 porcji:
ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
6 dag masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka soli
olej do smażenia
nadzienie:
60 dag mielonego mięsa drobiowego
mała puszka zielonego groszku
biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki zmielonej kolendry
po pół łyżeczki mielonego imbiru i chili
po szczypcie mielonego kardamonu, cynamonu, goździków, wanilii i gałki muszkatołowej
3 dag masła
Ziarenka Smaku WINIARY
Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek wymieszany z solą, masło i jogurt. Zagnieć i wyrób ciasto, po czym zawiń je w folię i wstaw do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, i zrumień na maśle. Dodaj mięso, groszek i przyprawy, smaż około 5 minut, potem podlej wodą i duś pod przykryciem około 10 minut.
Ciasto rozwałkuj na placek i wycinaj krążki o średnicy około 12 cm, podsypując je mąką. Teraz każdy krążek przekrój na pół. Na powstałych połówkach placków kładź trochę farszu i składaj je znów na pół - mocno zlep brzegi (wcześniej zwilżone wodą). Ciasteczka smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe serwetki.
Ninoczka115