Grzanki z wędliną.rtf

(7 KB) Pobierz
Grzanki z wêdlin¹

Grzanki z wędliną

 

Składniki:

bułka paryska (po 4-5 kromek na osobę)

1-2 łki masła

15 dag pieczarek

parówki (4-5 sztuk) lub 15 dag szynki w plasterkach

25 dag ostrego żółtego sera (gouda)

3 pomidory

2 łeczki oregano

l

pieprz

ponadto:

sałatka z pomidorów

lub zielona sałata mieszana i Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy WINIARY

(przygotowany wg przepisu na opakowaniu)

 

Włącz piekarnik, by nagrzał się do temperatury 200°C. Pieczarki i pomidory umyj, i potnij je na plasterki. Ser również pokrój na plastry, parówki na owalne krążki po skosie, a buł paryską na kromki, które cienko posmaruj masłem.

 

Na każdej kromce połóż kolejno: kilka plasterków lekko posolonych pieczarek, kilka plasterków parówki (lub plasterek szynki), plasterek sera i plasterek pomidora. Wierzch posyp szczyptą pieprzu i oregano.

 

Ułóż grzanki na płaskiej, wyłonej folią aluminiową blaszce do ciasta, wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż ser zacznie się topić, a spód grzanki się zrumieni (około 10 minut).

 

W czasie zapiekania grzanek przygotuj sałatkę z pomidorów (zieloną sałatę mieszaną).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin