Zaneęty i przynenty KARPIOWATE.docx

(11 KB) Pobierz

KULKI PROTEINOWE

 

Podstawowymi składnikami typowymi dla wyrobu kulek są ziarna roślin i białko zwierzęce oraz białko z jajek i mleka. Zmielone ziarna zbóż, roślin strączkowych i pokarmu ptasiego są bardzo popularne i wchodzą w skład większości mieszanek bazowych. Częstym dodatkiem są ziarna konopii, soi, sezamu czy orzeszków ziemnych, a także kasze takie jak kukurydziana, czy manna. Dodatkami białka mięsnego są ślimaki, małże, ryby, kryl, raki, ośmiornice, kraby, kałamarnice, krewetki, wołowina itd.

Do mieszanki bazowej dodawane są różne dodatki smakowe i zapachowe oraz barwniki. Dla wzmożenia zapachu i smaku, kulki zakładane na włos możemy dipować (to znaczy trzymać w koncentracie o preferowanym przez nas zapachu). Do wyrobu kulek, aby zwiększyć ich czas przydatności dodaje się konserwanty. Dodaje się jeszcze wiele różnych substancji jak specyfiki z witaminami, minerałami, bioaktywatorami, enzymami itd. Inną grupą są tłuszcze.

PRZEPIS nr 1

0,5kg mąki pszennej

0,5kg mąki kukurydzianej

0,5kg mleka w proszku

0,25kg cukru

5 jajek

2 łyżki miodu

jedna fiolka anyżu

barwnik żółty

 

PRZEPIS nr 2

dwie szklanki mąki kukurydzianej

dwie szklanki mleka w proszku

szklanka mąki pszennej

szklanka kaszy manny

6 jajek

dwie łyżki stołowe miodu pszczelnego

dwie łyżki stołowe oleju

barwnik spożywczy

zapach

 

PRZEPIS nr 3

mąka sojowa - 30%

zmielony biszkopt lub piernik - 20%

mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%

mleko w proszku - 15%

mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%

mielony pokarm dla papug - 5%

50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)

jaja (10szt na kilogram suchych składników)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin