WIENIEC RYBNY.doc

(21 KB) Pobierz
WIENIEC RYBNY

WIENIEC RYBNY
1 kg filetów z karpia (ewentualnie z z dorsza), 2 łyżki żelatyny (na 1l wywaru), 1/2 szklanki soku pomidorowego, szczypta gałki muszkatołowej,sól, pieprz
NA WYWAR : 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, nieduży por, 1 duża cebula, listek laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, 1l wody
Z jarzyn i przypraw ugotować wywar, włożyć do niego filety i gotować ok. 15 minut. Ryby wyjąć, ostudzić przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wywar przecedzić, żelatynę rozpuścić w wywarze, podzielić na dwie części. Jedną dodać do masy rybnej, do drugiej wlać sok pomidorowy, wymieszać. Na dno formy w kształcie wieńca wlać część czerwonej galarety, zastudzić. Wyłożyć na to masę rybną z żelatyną, ponownie zastudzić i przykryć resztą galarety.
Podawać z sosem chrzanowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin