Wisniowka polslodkaZestaw na 1 litr wodki.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż,20 ml nalewu wisniowo-pestkowego,200 g cukru,340 ml spirytusu o mocy 95ż,180 ml wody.Nalew wisniowo-pestkowy:250 g wisni,370 ml spirytusu o mocy 95ż,145 ml wody.1. Przygotowac nalew wisniowo-pestkowy: wydrylowac wisnie, wrzucic je wraz zpestkami do sloja. Zmieszac 370 ml spirytusu o mocy 95ż ze 145 ml przegotowanej wody i otrzymane 500 ml spirytusu o mocy ok. 70ż wlac do owocow, poczym wisnie i pestki macerowac 4 tygodnie, nastepnie klarowny nalew przelacdo czystej butelki.2. Przygotowac mors wisniowy: wydrylowac swieze, czarne, najlepiej sokowe wisnie, wycisnac z nich sok, nastepnie zakonserwowac go, dodajac na kazdy litrsoku 250 ml spirytusu o mocy 95ż, dzieki czemu powstanie mors wisniowy o zawartosci 20% alkoholu.3. Do 300 ml morsu dodac 20 ml nalewu wisniowo-pestkowego, ilosc nalewu pestkowego mozna zmieniac w zaleznosci od tego, czy chce sie otrzymac wisniowke zmocniej czy slabiej uwydatniajacym sie posmakiem pestkowym.4. Cukier rozpuscic w przegotowanej wodzie, wymieszac z morsem, dodac spirytus.Odstawic na 3-6 miesiecy. Przed uzyciem nalewke przefiltrowac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 36.
mimi91karola