Pychotka.rtf

(6 KB) Pobierz
Pychotka

Pychotka

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki

25 dag margaryny

25 dag cukru

5 żółtek

2 łeczki proszku do pieczenia

czubata łka mąki ziemniaczanej

aromat rumowy

krem:

kostka masła

2 szklanki mleka

20 dag cukru

2 czubate łki mąki

5 żółtek

aromat rumowy

 

Margarynę utrzyj z cukrem i dodawaj po jednym żółtku. Do utartej masy wsyp mą z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie równe części i kolejno upiecz w tej samej formie.

 

Przygotuj krem: cukier, mą i żółtka wymieszaj z małą ilością zimnego mleka. Następnie wlej cienkim strumieniem, cały czas mieszając, do pozostałego, wrzącego mleka. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, nadal mieszając.

 

Ostudzony budyń utrzyj z masłem i aromatem. Gdy ciasto wystygnie, przełóż je kremem, polukruj i według własnego uznania udekoruj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin