Pączki z ananasem
Składniki:
puszka ananasa
2 jaja
półtorej szklanki mąki
3/4 szklanki jasnego piwa
pół szklanki cukru pudru
sól
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, następnie dodaj 3 łyżki cukru pudru i rozbełtane jaja. Całość mieszaj drewnianą łyżką, dolewając stopniowo piwo i łyżkę oleju. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Odstaw je na 2-3 godziny.
Teraz osącz z zalewy ananasy, pokrój je w drobną kostkę i oprósz pozostałym cukrem pudrem. Dodaj je do ciasta, delikatnie z nim wymieszaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzucaj łyżką kawałki ananasa oblepione ciastem. Smaż po 3-4 min z każdej strony. Wyjmij na bibułę, osącz z tłuszczu i podawaj, np. z bitą śmietaną z cukrem.
aanniiaaa91