Racuszki mięsne z pomidorami.doc

(25 KB) Pobierz
Racuszki mięsne z pomidorami

Racuszki mięsne z pomidorami

 

450 g mielonego mięsa wołowego
sól
pieprz
2 duże cebule
3 łyżki oleju
1/2 ząbka czosnku
2 pomidory
1 łyżka posiekanych ziół (tymianek, bazylia)

Mięso wymieszać z pieprzem i solą. Rękami zwilżonymi w zimnej wodzie uformować 3 płaskie kotleciki o grubości 1/2 cm. Cebule i czosnek obrać. Czosnek posiekać, cebule pokroić w krążki. Olej rozgrzać na patelni, kotlety smażyć z obu stron przez 2-3 minuty, po usmażeniu posypać solą i pieprzem. Kotlety wyjąć, trzymać w cieple. Na tym samym tłuszczu smażyć cebulę i czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, wsypać zioła, dusić przez 2-3 minuty. Racuszki podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin