MitBialka.pdf

(691 KB) Pobierz
247902840 UNPDF
Amanda Woodvine, starsza specjalistka od żywienia Vegetarian & Vegan Foundation
Jak dużo białka potrzebujemy?
Mit białka
Żaden
związek
chemiczny
nie działa na
człowieka tak
silnie rakotwórczo
jak białko
zwierzęce.
Collin Campbell
Chociaż białko jest niezbędne do prze-
życia, nie potrzebujemy go tak dużo, jak
większość z nas uważa. W przeciągu ostat-
nich 20 lat zalecana dzienna dawka spa-
dła o połowę – wykryto związek pomię-
dzy zbyt dużym spożyciem białka zwierzę-
cego (a nie roślinnego) a kilkoma przewle-
kłymi chorobami. Statystyczny dorosły po-
winien spożywać 45-55,5g białka dziennie
(COMA, 1991).
My, ludzie świata Zachodu, zjadamy za-
zwyczaj o wiele więcej białka, niż napraw-
dę potrzebujemy. Według ekspertów, ta-
kich jak Światowa Organizacja Zdrowia
(WHO), kalorie pochodzące z białka po-
winny stanowić nie więcej, niż 8% dzienne-
go zapotrzebowania energetycznego (Heg-
sted, 1968; Irwin i Hegsted, 1975; Scrim-
shaw, 1976; COMA, 1991). Nawet ta licz-
ba zawiera w sobie duży margines bezpie-
czeństwa, więc potrzeby większości ludzi są
jeszcze niższe. Innymi słowy, musisz prak-
tycznie głodować, aby narazić się na niedo-
bory białka. Ironiczne jest więc to, że tak
bardzo martwimy się o białko w naszej kul-
turze dobrobytu.
Tabela 1 pokazuje obecne brytyjskie nor-
my spożycia dla białka*. Wartości podane
są zarówno w gramach, jak i w procentach
dziennej dawki kalorii.
Wstawmy te wartości w kontekst między-
narodowy: ryż zapewnia około 8% dzien-
nej dawki kalorii, pszenica 17%. Wartości
dotyczące pozostałych zbóż mieszczą się
w tym zakresie, wyjątkiem jest proso afry-
kańskie (7%). W zakresie nie mieszczą się
również niektóre skrobiowe bulwy, będące
podstawowym składnikiem diety: maniok
(3%), banan (4%), słodki ziemniak (4%)
i ignam (7%) (Webb, 1995).
zwierzęce jest narzędziem walki z niedo-
żywieniem dzieci w Trzecim Świecie (Au-
tret, 1963; Gounelle de Pontanel, 1972;
Stillings, 1973; Scrimshaw i Young, 1976).
Mit rozrósł się do epickich rozmiarów
w latach 60tych. Ukazał się wtedy raport
ONZ zwracający uwagę na światowy nie-
dobór białka. Wzywał do „globalnej strate-
gii w celu zawrócenia postępowania kryzy-
su białkowego”. Pomoc międzynarodowa
zaczęła koncentrować się na realizacji pro-
jektów, które miały zlikwidować tzw. dziurę
białkową. Dla przykładu, rząd USA subsy-
diował produkcję mleka w proszku aby do-
starczyć białka wysokiej jakości biednym
tego świata (Campbell i Campbell, 2005).
Nie każdy jednak podzielał pogląd, że
białko jest najważniejszym składnikiem
odżywczym. Badania przeprowadzone
przez Widdowsona i McCance’a w Wielkiej
Brytanii w czasie wojny wykryły, że dzie-
ci mieszkające w sierocińcach rosły szyb-
ciej, niż reszta społeczeństwa, gdy ich die-
ta opierała się na chlebie a tylko 14% białka
pochodziło z produktów mlecznych. A gdy
połowa białka pochodziła z mleka, dzieci
nie rosły ani trochę szybciej! Chleb zapew-
niał dzieciom wystarczająco dużo energii
potrzebnej do wzrostu, podwójnie pokry-
wając dzienne zapotrzebowanie na białko
(Millward, 2004).
Dziura białkowa zniknęła tak samo, jak się
pojawiła – w 1969 roku naukowcy oświad-
czyli, że większość podstawowych produk-
tów w diecie zawiera wystarczającą ilość
białka, aby zaspokoić nasze potrzeby .
>> Białka są podstawowym budulcem mięśni,
włosów, paznokci; kolagen spajający organizm
również jest białkiem. Białka są również po-
trzebne do wyprodukowania m.in. neuroprze-
kaźników, hormonów tarczycy, hemu, DNA
i RNA.
>> Diety, które zawierają wystarczającą ilość
kalorii, zawierają zazwyczaj dużo białka. Więk-
szość produktów żywnościowych bez proble-
mu zapewni nam wymagane 8% energii po-
chodzącej z białka, zalecanej przez WHO.
>> Wegetarianie i weganie dostarczają organi-
zmowi wystarczającą ilość białka, w tym mnó-
stwo potrzebnych aminokwasów, dopóki do-
starczają również wystarczającą ilość kalorii.
>> Wyjątkowo dobrym źródłem białka są pro-
dukty z soi, zboża, rośliny strączkowe, orze-
chy, nasiona i pestki.
>> Statystyczna dorosła osoba powinna spo-
żywać 45-55,5 g białka dziennie.
>> Przesadne spożycie białka zwierzęcego
wiąże się z chorobami nerek, osteoporozą, no-
wotworami, cukrzycą typu 2 i chorobą serco-
wo-naczyniową.
>> Produkty roślinne lepiej niż produkty zwie-
rzęce pozwolą dostarczyć odpowiednią ilość
białka, ponieważ białko roślinne jest mniej
skoncentrowane (co minimalizuje ryzyko zbyt
dużego spożycia) oraz w większości przypad-
ków towarzyszą mu inne składniki odżywcze,
takie jak witaminy, błonnik, minerały, związki
itochemiczne oraz zdrowe tłuszcze.
Niedobór białkowo-kaloryczny
Główną przyczyną śmierci dzieci w kra-
jach rozwijających się jest niedobór biał-
kowo-kaloryczny. Zazwyczaj rozwija się
u dzieci, które otrzymują niewystarczającą
ilość białka i kalorii. I jak sugeruje nazwa,
te dwie rzeczy idą ze sobą w parze. Diety
zawierające wystarczającą ilość kalorii za-
zwyczaj zawierają dużo białka, więc głów-
nym problemem jest raczej ilość, a nie ja-
kość pożywienia.
Najważniejszym globalnym źródłem ka-
Źródło mitu białkowego
Mit, że powinniśmy spożywać więcej biał-
ka ma źródła w początkach XX wieku.
Większość osób uważała wtedy, że spoży-
wanie dużej ilości białka, a w szczególno-
ści mięsa, zapewniało dobre zdrowie (Mil-
lward, 2004). Wierzono wtedy, że białko
www.zostanwege.pl Fundacja Międzynarodowy Ruch na rzecz Zwierząt Viva! Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)
CZEMU DIETA WEGETARIAŃSKA I WEGAŃSKA DOSTARCZA WSZYSTKICH POTRZEBNYCH BIAŁEK
247902840.010.png 247902840.011.png 247902840.012.png 247902840.013.png
 
lorii są zboża, które zapewniają również
białko – chociaż większość ludzi uwa-
ża, że wyłącznym źródłem białka są pro-
dukty zwierzęce, takie jak mięso czy na-
biał. Prawdą jest jednak, że wszystkie
pokarmy roślinne – zboża, rośliny
strączkowe, orzechy, nasiona, warzy-
wa – zawierają białko. Większość
z nich może bez problemu dostar-
czyć nam 8% dziennej dawki kalorii
pochodzących z białka, normy zalecanej
przez WHO (patrz: tabela 2). Wyjątkiem są
owoce (które dostarczają 5% energii z biał-
ka), wiele słodyczy oraz śmieciowe jedze-
nie. Okazuje się więc, że bardzo łatwo
jest dostarczyć organizmowi potrzeb-
ną ilość białka i nie trzeba wychodzić
z siebie w celu włączenia go do swojego
jadłospisu.
Produkty wysokobiałkowe – czyli pro-
dukty, w których na każde 100 gram
przypada duża ilość gram białka – są
o wiele ważniejsze w diecie dorosłych,
w szczególności osób starszych, niż
w diecie niemowląt i dzieci.
Produkty wysokoenergetyczne – czy-
li produkty, które na każde 100 gram
zawierają wysoką ilość kalorii – są waż-
niejsze dla dzieci, niż dla dorosłych.
Niedobór białka jest bardziej prawdo-
podobny u osób starszych, niż u dzieci.
nie, jak i wszystkożercy spożywają wystar-
czającą ilość białka, w tym wszystkie ami-
nokwasy, jakich potrzebują – wystarczy, że
spożywają odpowiednią ilość kalorii. Lu-
dzie mogą pozyskać wszystkie niezbędne
aminokwasy z naturalnego bogactwa białek
roślinnych (Campbell i Campbell, 2005).
Bardzo dobrym źródłem wysokowarto-
ściowego białka roślinnego są produkty so-
jowe (tofu, mleko sojowe, itd.), zboża (ryż,
makarony, pełnoziarniste pieczywo), rośli-
ny strączkowe (fasolka, ciecierzyca, socze-
wica), orzechy i nasiona (pestki dyni, sezam).
Warto mieć na uwadze porównanie za-
wartości białka w wybranych produktach
roślinnych i zwierzęcych. Standardowa por-
cja 50g kotleta wołowego zawiera 10,2g
białka a trzy paluszki rybne (90g) 12,1g
białka. Pół 225gramowej puszki fasoli za-
A co z jakością białka?
W celu wytworzenia białka rośliny łączą
cukry (które wytwarzają z energii słonecz-
nej, dwutlenku węgla i wody) z azotem po-
zyskanym z powietrza lub gleby. Produk-
tem końcowym są aminokwasy, czyli skład-
nik budulcowy białka. Nasze ciała składa-
ją się z 20 aminokwasów, z czego organizm
może wytworzyć 11, wykorzystując do tego
tłuszcz, węglowodany oraz azot pochodzą-
cy z białka w pożywieniu. Dziewięć amino-
kwasów nazywanych „aminokwasami nie-
zbędnymi” musi być dostarczana organi-
zmowi z zewnątrz, gdyż nie jest on w stanie
wytworzyć ich sam (Geissler i Powers, 2005).
Produkty pochodzenia zwierzęcego oraz
soja nazywane są źródłami białka pełnowar-
tościowego, ponieważ zawierają wiele z nie-
zbędnych aminokwasów. Jednak większość
źródeł roślinnego białka nie zawiera jedne-
go lub więcej niezbędnych aminokwasów.
Istnieje bardzo nieustępliwy mit, wedle
którego wegetarianie muszą posiadać wy-
soką wiedzę i wybierać źródła białka tak,
aby wypełnić braki w różnych produktach.
Badania wykazują jednak, że jest to niepo-
trzebne i że zarówno wegetarianie i wega-
TABELA 1: Zalecana dzienna dawka białka
Dane za COMA 1991
Wiek
1-3
7-10
Dziennie (g)
14.5
28.3
Kalorie (%)
4.7
5.7
Mężyczna
11-14
19-50
65-74
42.1
55.5
53.3
7.7.
8.7
9.2
Kobieta
11-14
19-50
Ciąża
Laktacja
41.2
45.0
+6
+11
8.9
9.3
9.5-10.5
8.9-9.4
247902840.001.png 247902840.002.png
TABELA 2: Zawartość białka w niektórych produktach powszechnie
spożywanych w Wielkiej Brytanii
Pobrane z Webb, 1997
wiera 11,5g białka, średnia porcja makaro-
nu (190g po ugotowaniu) zawiera 8,5g biał-
ka, średnia porcja fasoli (160g po ugoto-
waniu) to 12,4g białka a małe opakowanie
orzeszków ziemnych (25g) to 6,1g białka.
Produkt
Migdały
Jabłko
Fasola z puszki
Banan
Bób
Brokuły
Marchewka
Płatki kukurydziane
Suszone daktyle
Ludzkie mleko
Soczewica
Grzyby
Pomarańcza
Masło orzechowe
Orzechy
Groszek
Ziemniaki
Kukurydza
Pieczywo pełnoziarniste
Białko/100g
16.9
0.3
5.1
1.1
4.1
3.3
0.7
8.6
2.0
1.3
23.8
1.8
0.8
22.4
24.3
5.8
2.1
4.1
8.8
Zawartość energetyczna (%)
12.0
2.6
31.0
5.6
34.2
57.4
12.2
9.3
3.2
7.5
31.3
55.4
9.1
14.5
17.1.
34.6
9.7
12.9
16.3
Do czego potrzebujemy białka?
Białko odgrywa ważną rolę w organi-
zmie, tworząc mięśnie, włosy, paznokcie
i kolagen (tkankę łączną, która trzyma or-
ganizm). Jest również niezbędne w syn-
tezie wielu produktów metabolicznych,
w tym neurotransmiterów, hormonów tar-
czycy, hemu (znajdującego się w czerwo-
nych krwinkach) i kwasów nukleinowych
(DNA i RNA). DNA i RNA determinują
cechy dziedziczne wszystkich żyjących or-
ganizmów i spełniają ważną rolę w synte-
zie białek.
Widać gołym okiem, że niedobór biał-
ka może spowodować istne pandemonium
w organizmie. Należy jednak za każdym
razem podkreślać, że niedobór białka
w większości przypadków występuje rów-
nocześnie z niedoborem kalorii, więc nie
powinniśmy się nim martwić.
Co za dużo, to niezdrowo?
Z drugiej strony, zbyt dużo białka zwie-
rzęcego wiąże się m.in. z chorobą nerek,
osteoporozą, różnymi rodzajami raka, cu-
krzycą typu 2 i chorobą sercowo-naczynio-
wą. Rozwój chorób spowodowany jest nad-
miernym spożyciem produktów pochodzą-
cych od zwierząt.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, na-
wet chudo wyglądające mięsa, zawiera-
ją często dużą ilość tłuszczów nasyconych
i cholesterolu – blokujących arterie sub-
stancji będących główną przyczyną chorób
serca, niewydolności nerek, zawału oraz
wielu typów raka. Istnieją mocne dowo-
dy na to, że to nadmiar białka sam w sobie
przyczynia się do powstawania tych wszyst-
kich chorób.
Istnieją nieodparte dowody na to, że biał-
ko zwierzęce – niezależnie od innych skład-
ników odżywczych – zwiększa ryzyko no-
wotworów, miażdżycy, osteoporozy i cu-
krzycy typu 2 (Yang et al., 2002; Holmes
et al., 2003; Sieri et al., 2002; O’Keefe et
al., 1999; Campbell et al., 1998; Campbell
i Junshi, 1994; Messina i Messina, 2000; Hu
et al., 1993; Song et al., 2004). Bardzo do-
brze widać to było w China Study – jed-
nym z największych i najbardziej rzetelnych
badań kiedykolwiek podjętych w celu zgłę-
bienia związku między sposobem odżywia-
nia a chorobami. Zaobserwowano ogrom-
ne różnice w zachorowalności w zależno-
247902840.003.png 247902840.004.png 247902840.005.png 247902840.006.png
ści od stosunku spożycia produktów roślin-
nych do zwierzęcych (Campbell et al., 1993;
Campbell and Junshi, 1994; Campbell and
Campbell, 2005).
Spożywając różnorodny pokarm roślinny
zapewnimy sobie wszystkie niezbędne ami-
nokwasy – w odpowiednich proporcjach.
Nie ma potrzeby na wysilanie się w celu
spożycia białka, specyicznego aminokwa-
su czy ich kombinacji. Bądźcie pewni, że
białko roślinne lepiej niż białko zwierzęce
zaspokoi wasze potrzeby. Białko roślinne
pochodzi z mniej skoncentrowanych źró-
deł (dzięki czemu się go nie przedawkuje)
a w większości przypadków towarzyszą mu
inne składniki odżywcze, takie jak błonnik,
witaminy, minerały, związki itochemiczne
i zdrowe tłuszcze.
TO TYLKO CZĘŚĆ SERII DOTYCZĄCEJ
ZDROWEGO ODŻYWIANIA
O szczegóły pytaj pisząc na:
biuro@viva.org.pl
lub dzwoniąc
0-801-011-902
Stare jak świat pytania,
nowoczesne rozwiązania
Chociaż zwiększenie spożycia białka mo-
głoby polepszyć poziom wyżywienia
w Trzecim Świecie, nie jest to jedyne ani
najlepsze rozwiązanie, jeśli bierzemy pod
uwagę długofalowy wpływ takiej diety na
zdrowie. Kraje, w których ludzie głodują,
wykorzystują swoją ziemię w celu hodowa-
nia zbóż, które przeznaczane są na eksport
do krajów Zachodu i kończą jako pasza
dla zwierząt. Pożywienie o wysokich war-
tościach odżywczych podawane jest zwie-
rzętom hodowanym na mięso. Gdyby zwie-
rzęta nie były wykorzystywane jako maszy-
ny do produkcji mięsa, pokarm ten mógłby
pomóc najbardziej potrzebującym. Wegeta-
riańska (a nawet bardziej wegańska) dieta
zużywa o wiele mniej światowych zasobów
pożywienia, wody pitnej i energii i stanowi
pozytywny krok, który każdy z nas może
poczynić w kierunku nakarmienia głodują-
cych ludzi.
Fundacja Międzynarodowy
ruch na rzecz zwierząt Viva!
ul. Kopernika 6/8,
00-367 Warszawa
e-mail: biuro@viva.org.pl
tel.: 0-22 828 43 29
fax: 0-22 584-91-89
Jeśli chcesz poczytać więcej o odpowiednim bi-
lansowaniu diety, odwiedź stronę Fundacji Viva!
www.zostanwege.pl . Znajdziesz na niej wiele róż-
nych publikacji na temat zdrowego odżywiania.
Tłumaczenie:
Marta Paciorkowska
* W tekście wykorzystywane są normy opracowa-
ne przez Brytyjczyków, ponieważ są one bliższe za-
leceniom Światowej Organizacji Zdrowia, niż zawy-
żone normy polskiego Instytutu Żywności i Żywie-
nia [przyp. tłum.]
ŹRÓDŁA:
1. Autret M., 1969. World protein supplies and needs. Proceedings of the Sixteenth
Easter School w Agricultural Science, University of Nottingham. W: Laurie
R.A.(ed.), Proteins in Human Food. Westport, CT.: Avi Publishing Com-
pany, 3-19.
2. Campbell T.C. i Junshi C., 1994. Diet and chronic degenerative diseases: per-
spectives from China. American Journal of Clinical Nutrition. 59 (5 Suppl)
1153S-1161S.
3. Campbell T.C., Parpia B. i Chen J., 1998. Diet, lifestyle, and the etiology of
coronary artery disease: the Cornell China study. American Journal of Cardiolo-
gy. 82 (10B) 18T-21T.
4. Campbell, T.C. i Campbell, T.M., 2005. The China Study. Benbella.
5. COMA, 1991. Committee on Medical Aspects of Food Policy. Dietary referen-
ce values for food energy and nutrients for the United Kingdom. Report on health and
social subjects. No. 41. London: HMSO.
6. Geissler C. i Powers H. (Eds.), 2005. Human Nutrition. Elsevier Chur-
chill Livingstone.
7. Gounelle de Pontanel, H., 1972. Chairman’s opening address. In: Prote-
ins from hydrocarbons. The proceedings of the 1972 symposium at Aix-en- Provence.
London: Academic Press, 1-2.
8. Hegsted, D.M., 1968. Minimum protein requirements of adults. American
Journal of Clinical Nutrition. 21 (5) 352-7.
9. Holmes M.D., Colditz G.A., Hunter D.J., Hankinson S.E., Rosner B.,
Speizer F.E. i Willett W.C., 2003. Meat, ish and egg intake and risk of breast
cancer. International Journal of Cancer.104 (2) 221-7.
10. Hu J.F., Zhao X.H., Parpia B. i Campbell T.C., 1993. Dietary intakes
and urinary excretion of calcium and acids: a cross-sectional study of women in Chi-
na. American Journal of Clinical Nutrition. 58 (3) 398-406.
11. Irwin M.I. i Hegsted D.M., 1971. A Conspectus of Research on Protein Re-
quirements of Man. Journal of Nutrition. 101 (4) 385-429.
12. Messina M. i Messina V., 2000. Soyfoods, soybean isolavones, and bone he-
alth: a brief overview. Journal of Renal Nutrition. 10 (2) 63-8.
13. Millward D.J., 2004. Vernon Young and the development of current know-
ledge in protein and amino acid nutrition. British Journal of Nutrition. 92 (2)
189-97.
14. O’Keefe S.J., Kidd M., Espitalier-Noel G. i Owira P., 1999. Rarity of
colon cancer in Africans is associated with low animal product consumption, not iber.
American Journal of Gastroenterology. 94 (5) 1373-80.
15. Scrimshaw, N.S., i Young V.R., 1976. Nutritional evaluation and the uti-
lization of protein resources. In: C. E. Bodwell (ed.), Evaluation of Proteins for
Humans. Westport, CT: The Avi Publishing Company, 1-10.
16. Scrimshaw, N.S., 1976. Shattuck lecture – strengths and weaknesses of the
committee approach. An analysis of past and present recommended dietary allowan-
ces for protein in health and disease. New England Journal of Medicine. 294
(4) 198-203.
17. Sieri S., Krogh V., Muti P., Micheli A., Pala V., Crosignani P. i Berrino
F., 2002. Fat and protein intake and subsequent breast cancer risk in postmenopau-
sal women. Nutrition and Cancer. 42 (1) 10-7.
18. Song Y., Manson J.E., Buring J.E., Liu S., 2004. A prospective study of red
meat consumption and type 2 diabetes in middle-aged and elderly women: the women’s
health study. Diabetes Care. 27 (9) 2108-15.
19. Stillings B.R., 1973. World supplies of animal protein. In: Porter J.W.G.
i Rolls B.A.(eds.). Proteins in Human Nutrition. London: Academic Press,
11-33.
20. Webb, G.P., 1995. Nutrition A Health Promotion Approach. London:
Edward Arnold.
21. Yang, C.X. et al., 2002. Correlation between Food Consumption and Colorec-
tal Cancer: An Ecological Analysis in Japan. Asian Paciic Journal of Cancer
Prevention. 3 (1) 77-83.
www.zostanwege.pl Fundacja Międzynarodowy Ruch na rzecz Zwierząt Viva! Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego (OPP)
247902840.007.png 247902840.008.png 247902840.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin