Porcja: 350 kcal.Przygotowanie: 20 minut.Smażenie: 15 minut.
Dla 4 osób4 banany3 jajka3 łyżki śmietanki (12 proc.)3-5 łyżek mąki2 łyżki cukru2 szklanki olejucukier puder do posypaniaŻółtka utrzeć z cukrem kryształem na jednolitą masę. Po łyżce dosypywać mąkę i wlewać śmietankę, a na końcu połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.Banany również wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Każdy plasterek banana nadziewać na widelec, maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Każdą porcję osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.Nasze radyDeser będzie bardziej wykwintny, jeśli banany przed obtoczeniem w cieście skropimy niewielką ilością rumu. Samo ciasto możemy też wzbogacić, dodając do niego 2 łyżki migdałowych płatków lub kokosowych wiórków. W podobny sposób można przyrządzić cząstki jabłek, kawałki ananasa.
andlu