JABŁKOWIEC
Ciasto:
1 margaryna
1,5 szklanki cukru zwykłego
Pół szklanki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć razem i gotować
3 minuty. Wystudzić, wbić 4 jajka, wsypać 3 szklanki
mąki, 2 łyżeczki proszku i dobrze wymieszać. Piec
około 40 minut.
1,5 kg jabłek
galaretka (może być cytrynowa)
łyżka żelatyny
cukier
Jabłka usmażyć, dodać cukier , jeszcze chwilę pogotować
i na koniec wsypać galaretkę, żelatynę, wymieszać i gorące
położyć na wystudzony placek.
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić.
Przygotować śmietanę w proszku, gdy już będzie ubita,
wlewać powoli ostudzoną galaretkę, wymieszać. Położyć
na zimne jabłka.
Janna_