DIETA OBNIŻJĄCA STEŻENIE LIPIDÓW : OGÓLNE ZASADY
Utrzymuj swoją masę ciała taka aby twój wskaźnik masy ciała mieścił się pomiędzy 20 a 25 (BMI - body mass index - wskaźnik masy ciała),ogranicz ilość kalorii w stosowanej diecie ;zacznij regularnie uprawiać umiarkowany wysiłek fizyczny (min. 3 razy w tygodniu przez minimum 30 minut).
Ogranicz podaż tłuszczu w taki sposób aby stanowił on poniżej 30% energii w twojej diecie;
Redukcja tłuszczu : zmniejsz podaż tłuszczu nasyconego (głównie zwierzęcego) do < 10% całkowitej zawartości energii ; tłuszcz nasycony zastępuj przede wszystkim tłuszczami jednonienasyconymi lub wielonienasyconymi (tłuszcz roślinny , oliwa , tłuszcz rybi);
Dzienne spożycie cholesterolu w twojej diecie powinno być niższe niż 300 mg;
Wprowadź do swojej diety więcej produktów zawierających węglodowany złożone oraz rozpuszczalny błonnik (owoce,zboża,warzywa)
Tłuszcze nasycone zawarte w popularnych produktach żywnościowych :
Produkt
% zawartości tł. nasyconych
Produkty mleczne
60 - 65
Margaryny spożywcze (tzw.miękkie)
20 - 35
Oleje :
kokosowy
kukurydziany,oliwa
słonecznikowy
75
20 - 25
15
Produkty mięsne:
baranina
wołowina
wieprzowina
drób
45 - 50
45
40 - 45
35
Ryba
20-25
Prdukty spożywcze zawierające tłuszcze nienasycone:
Bogate w tłuszcze wielonienasycone
Tłuste ryby ,olej słonecznikowy , niektóre orzechy np.włoskie
Bogate w tłuszcze jednonienasycone
Oliwa z oliwek , olej rzepakowy
pimpusius