- Owocowa rozpusta w pistacjach. Do tej sałatki użyj owoców, które lubisz najbardziej. Zestaw, który podałem, to tylko przykład. Możesz spróbować z gruszkami, śliwkami, winogronami - do wyboru do koloru. Dla 4 osób. Czas przygotowania: 30 min. Czas chłodzenia: 2-3 godz.
Jak to zrobić: 1. Zagotuj mleko. 2. Oddziel żółtka od białek. Będziemy wykorzystywać tylko żółtka. Zmieszaj je z cukrem na kogiel-mogiel. 3. Dodaj mąkę i puder pistacjowy do jajek z cukrem. Dokładnie wymieszaj. 4. Połowę gotującego mleka wlej do pistacjowej mikstury cały czas mieszając. 5. Drugą połowę mleka jeszcze raz zagotuj. 6. Wlej miksturę z powrotem do garnka z resztą mleka trzymanego na małym ogniu. Zagotuj, mieszając wszystko dokładnie, aż płyn zrobi się gęsty. Trzymaj na ogniu około 3 min. Nie przestawaj mieszać! 7. Odstaw, żeby płyn się schłodził. Następnie wstaw do lodówki pod przykryciem z folii. 8. Przygotuj owoce. Z grejpfruta odkrój skórkę razem z białą błoną i wykrój z każdej cząstki segmenty miąższu. 9. Ananasa obierz nożem ze skórki, wykrój rdzeń i pokrój w paseczki. 10. Mango obierz ze skórki skrobaczką i pokrój w cząstki. Kiwi posiekaj w półtalarki. 11. Usuń pestki z wiśni. 12. Umyj i odszypułkuj truskawki. Jeśli są większe, przekrój je na pół. 13. Wymieszaj owoce z cukrem waniliowym i rumem. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. przykryte folią, żeby przesiąkły alkoholem. 14. Ubij na sztywno śmietankę. Delikatnie wymieszaj ją z musem pistacjowym, żeby śmietanowa piana nie opadła. 15. W miseczkach rozłóż owoce, do każdej z nich przed podaniem dodaj kilka łyżek musu. Bon appetit!
· 1 ananas
· 2 banany
· 2 saszetki cukru waniliowego
· 2 kiwi
· 1 mango
· 2 różowe grejpfruty
· 2 łyżki rumu
· 1 garść truskawek
· 220 g wiśni
· na mus:
· 2 łyżki cukru
· 3 jajka
· 2 łyżki mąki
· 400 ml mleka pełnotłustego
· 60 g pistacji zmielonych na proszek
· 350 ml tłustej śmietanki
marta_strazak