Cukinie faszerowane w sosie koperkowymPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.3 cukinie (ok. 500 g kazda),450 g chudej wieprzowiny,1 mala cebula,2 lyzki ryzu,1 jajko,2 peczki koperku,200 ml kwasnej smietany,50 g masla,2 lyzki maki,sok i skorka z 1/2 cytryny,1 lyzka octu,sol.1. Cukinie umyc, obrac, odciac konce, wydrazyc i usunac pestki. Wlozyc do wrzatku z sola i octem. Osaczyc.2. Ugotowac ryz na sypko i ostudzic.3. Umyc koperek i posiekac. Cebule obrac, umyc i drobno pokroic.4. Mieso umyc, posiekac i podsmazyc razem z cebula na masle. Po ostudzeniu mieso wymieszac z ryzem i jajkiem, posolic i tym farszem wypelnic wydrazone cukimie. Ulozyc je w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem i wstawic donagrzanego piekarnika na 20 min.5. Przygotowac sos: zagotowac 100 ml wody, dodac posiekany koperek, reszte masla, sol, skorke cytrynowa i gotowac 10 min. Nastepnie dodac smietane wymieszana z maka i sokiem cytrynowym i zagotowac.6. Na 5 min przed koncem pieczenia polac sosem cukinie.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 60.
psotnica23