Kalarepka duszona z marchewka i mala cukiniaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.3 kalarepki,300 g mlodej marchewki,200 g malych cukini,3 lyzki masla,100 ml bialego wytrawnego wina, bulionu lub wody,1 lyzka pokrojonego koperku,cukier, sol, pieprz.1. Kalarepki obrac, oplukac, pokroic na osemki. Marchewki obrac, oplukac, pokroic w kawalki, cukinie umyc, odciac konce, pokroic w kawalki dlugosci 6cm, a kazdy kawalek na 6 slupkow.2. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pokrojone kalarepki i marchewke. Dusic podprzykryciem 5 min. Wlac wino, bulion lub wode. Doprawic cukrem, pieprzem isola. Dusic bez przykrycia 10 min.3. Dodac cukinie, dusic jeszcze 5 min. Pod koniec dodac koperek.- Uduszone jarzyny mozna wymieszac z 500 g ugotowanego ryzu lub makaronu. Jarzyny mozna tez ostudzic, zalac sosem winegret i podawac na zimno.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 54.
psotnica23