Pieczone ziemniaki 32-3 ziemniaki na osobe, najlepiej duze, maczysteok 1kg obranych krewetek (moga byc mrozone)0.5 l majonezu0.5 l kwasnej smietanyketchup do smakukoperekewentualnie sol i pieprz do smakuZiemniaki umyc, i poprzekluwac widelcem skorke w kilku miejscach, najlepiej dookola (tak aby pozniej w pieczeniu nie popekala) i nastepnie wszadzic do piekarnika na ok 60 - 80 min w temp ok. 200 stopni.Wymieszac majonez ze smietana, i dodac do tego ketchup (bardzo dobre wychodzi z ostra odmiana keczupu, np. meksykanski albo hot chili). Nastepnie wsypac do tego prawie wszystkie oplukane o dokladnie osuszone krewetki. Dodac koper i wymieszac dokladnie w jakiejs ladnej misce. Na wierzchu posypac reszta krewetek i mozna jeszcze troszke koperku.Poczekac az ziemniaki beda gotowe, najlepiej to sprawdzic nacinajac krzyzyk na gorze i potem naciskajac z bokow. Jesli ziemniak jest gotowy, srodek powinien "wychodzic" przez naciecie na wierzchu.Juz na talerzu nacinac tak jak napisalem wyzej, i w otwarcie wlewac (dosc nie trafione okreslenie, gdyz sos nie powinien byc calkiem plynny) sos z krewetkami i wyjadac po trochu ze srodka.Krewetki w sosie mozna zamienic na drobno pokrojona szynke, lub cos innego w tym guscie, co kto lubi. Jednak nalezy wziac pod uwage jedno sos jest pycha, wiec dobrze zrobic go "nieco" wiecej, bo u nas znika zawsze bardzo szybko.Smacznego
psotnica23