Buraki po polskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.800 g burakow,1 lyzka maki,1 lyzka pokrojonej w kostke sloniny,3 lyzki smietany 18%,ocet winny, cukier, sol.1. Buraki wyszorowac, wytrzec do sucha, nastepnie upiec w piekarniku.2. Upieczone buraki obrac ze skory. Drobno posiekac lub zemlec w maszynce.Z maki i sloniny zrobic rumiana zasmazke, rozprowadzic smietana i poddusicw niej buraki. Doprawic cukrem, sola i octem.- Buraczki ze smietana sa klasyczna jarzyna do pieczeni wolowej i zajaca. Dopieczeni baraniej i dziczyzny mozna zrobic buraczki bez smietany.- Do buraczkow mozna dodac 1 posiekana, podsmazona cebule lub 1 lyzke pokrojonego koperku. Buraczki mozna przyrzadzic na masle, a zamiast octu mozna dodac soku z cytryny lub czerwone wytrawne wino. Buraczki mozna doprawic majerankiem lub kminkiem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 40.
psotnica23