Makaron z warzywamiSKŁADNIKI:* 20 g makaronu* 20 dkg pieczarek* 1 średnia cebula* 1 czerwona papryka* pół szklanki zielonego groszku* 2 łyżki masła* szklanka śmietany* 10 dkg startego żółtego sera* sól, pieprz* paprykaPRZYGOTOWANIE:* Makaron ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody. Odsączyć.* Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na maśle.* Dodać pokrojone w talarki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.* Smażyć cały czas mieszając, aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem i papryką.* Dodać groszek i dokładnie wymieszać.* Formę żaroodporną nasmarować masłem. Położyć na niej makaron. Następnie nałożyć warstwę warzyw i ponownie warstwę makaronu. Polać śmietaną i przykryć folią aluminiową.* Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. * Następnie folię zdjąć i zapiekankę posypać tartym żółtym serem.* Ponownie wstawić na 5 minut do piekarnika, aby rozpuścił się ser.
psotnica23