Papryczki chilli nadziewane tunczykiemPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.6 papryczek chilli (odmiana duza),1 czerwona cebula,2 lyzki bialego octu winnego,1 lyzka oleju,1 lisc laurowy,1/4 lyzeczki oregano,1 zabek czosnku,1/2 lyzeczki pieprzu, sol,80 ml wody.Nadzienie:2 kartofle,1 puszka (200 g) tunczyka,1 biala cebula,1 lyzka soku z cytryny,120 ml majonezu,1 lyzka czerwonego octu winnego,sol i pieprz.1. Tunczyka wyjac z puszki, osaczyc z zalewy, rozgniesc widelcem. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Ugotowane pokroic w kostke. Cebuleobrac, oplukac. Czerwona cebule pokroic na plastry, a biala drobno posiekac.2. Chilli opiec na patelni lub nad plomieniem. Zdjac skorke, przeciac wzdluz,usunac nasiona i zalac woda z dodatkiem soli i 2 lyzeczek bialego octu winnego. Odstawic na 20 min. Nastepnie osaczyc i oplukac.3. W garnku rozgrzac olej, wlozyc chilli i podsmazyc. Dodac lisc laurowy, oregano, czosnek, 1/2 lyzeczki soli, pieprz, wode i reszte octu winnego. Gotowac bez przykrycia na srednim ogniu 8 min. Zdjac z ognia, ostudzic. Chilliwyjac, a wywar z gotowania zachowac.4. Przygotowac nadzienie: w misce wymieszac kartofle, tunczyka, cebule, majonez, sok z cytryny i ocet winny. Doprawic sola i pieprzem.5. Chilli napelnic nadzieniem, ulozyc na polmisku i zalac wywarem. Wstawic dolodowki na 2-3 godz.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 80.
psotnica23