Papryczki chilli nadziewane tunczykiem.doc

(21 KB) Pobierz
Papryczki chilli nadziewane tunczykiem

Papryczki chilli nadziewane tunczykiem
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.
6 papryczek chilli (odmiana duza),
1 czerwona cebula,
2 lyzki bialego octu winnego,
1 lyzka oleju,
1 lisc laurowy,
1/4 lyzeczki oregano,
1 zabek czosnku,
1/2 lyzeczki pieprzu, sol,
80 ml wody.
Nadzienie:
2 kartofle,
1 puszka (200 g) tunczyka,
1 biala cebula,
1 lyzka soku z cytryny,
120 ml majonezu,
1 lyzka czerwonego octu winnego,
sol i pieprz.

1. Tunczyka wyjac z puszki, osaczyc z zalewy, rozgniesc widelcem. Kartofle obrac, oplukac, ugotowac w osolonej wodzie. Ugotowane pokroic w kostke. Cebule
obrac, oplukac. Czerwona cebule pokroic na plastry, a biala drobno posiekac.
2. Chilli opiec na patelni lub nad plomieniem. Zdjac skorke, przeciac wzdluz,
usunac nasiona i zalac woda z dodatkiem soli i 2 lyzeczek bialego octu winnego. Odstawic na 20 min. Nastepnie osaczyc i oplukac.
3. W garnku rozgrzac olej, wlozyc chilli i podsmazyc. Dodac lisc laurowy, oregano, czosnek, 1/2 lyzeczki soli, pieprz, wode i reszte octu winnego. Gotowac bez przykrycia na srednim ogniu 8 min. Zdjac z ognia, ostudzic. Chilli
wyjac, a wywar z gotowania zachowac.
4. Przygotowac nadzienie: w misce wymieszac kartofle, tunczyka, cebule, majonez, sok z cytryny i ocet winny. Doprawic sola i pieprzem.
5. Chilli napelnic nadzieniem, ulozyc na polmisku i zalac wywarem. Wstawic do
lodowki na 2-3 godz.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 80.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin