Pasztet z jarzyn o trzech smakach12 porcji. Czas przygotow. 9,5 godz.600 g malych buraczkow,600 g porow,600 g marchewki,1 duza cebula,1 cebulka dymka,2 lyzki oliwy,2 zabki czosnku,250 ml smietany,6 jaj,6 kopiastych lyzek maki,50 g utartego parmezanu,3 lyzki masla,1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,sol, pieprz, imbir, galka muszkatolowa,maslo do smarowania formy.1. Buraczki umyc. Pory i marchewke oczyscic. Pokroic w talarki. Kazde warzywougotowac osobno. Cebule, czosnek i dymke obrac, posiekac. Cebule i dymkeprzesmazyc na oliwie na zloty kolor, dodac czosnek, smazyc jeszcze 1 min.Jaja rozbic z maka. Dodac smietane, rozpuszczone maslo, parmezan i przesmazona cebule z czosnkiem. Wymieszac.2. Ostudzone buraczki obrac, zmiksowac dodajac 1/3 masy smietankowej. Przyprawic sola i pieprzem. Ostudzone pory zmiksowac dodajac polowe pozostalej masysmietankowej. Przyprawic galka, sola i pieprzem. Ostudzona marchewke zmiksowac dodajac reszte masy smietankowej i skorke cytrynowa. Przyprawic mielonymimbirem, pieprzem i sola. Wszystkie masy wymieszac, przelozyc do misek,przykryc folia, wstawic do lodowki do ostudzenia.3. Forme pasztetowa nasmarowac maslem, wylozyc natluszczonym papierem pergaminowym i ulozyc warstwami mase buraczkowa, mase porowa i na wierzchu warstwemarchewkowa. Przykryc natluszczona folia aluminiowa. Piec w kapieli wodnej wogrzanym do 180żC piekarniku przez 1 godz. Sprawdzic patyczkiem, jesli niejest suchy piec jeszcze 15 min lub dluzej, po ponownym sprawdzeniu.4. Po upieczeniu pasztet ostudzic, wstawic do lodowki na kilka godzin. Wyjac zformy, pokroic w plastry, podawac w temp. pokojowej. Ten pasztet mozna zrobic z dowolnych warzyw, pod warunkiem, ze warstwy sa w roznych kolorach.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 82.
psotnica23