Ragout z jarzynPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.200 g kartofli,200 g marchewki,200 g pieczarek,2 cebule,200 g wedzonego boczku,3 kwaskowate jablka,2 lyzki koncentratu pomidorowego,1 zabek czosnku,3 lyzki oliwy,1 lisc laurowy,1 lyzka musztardy,200 ml czerwonego wytrawnego wina,500 ml bulionu,ziola prowansalskie, cukier, sol, pieprz.1. Kartofle obrac, oplukac, pokroic w kawalki, obgotowac, odstawic.2. Boczek pokroic w kostke, podsmazyc w plaskim garnku, dodac posiekane cebulei zrumienic na zloty kolor. Wlozyc pokrojone pieczarki i lisc laurowy. Wlacbulion i wino. Gotowac pod przykryciem 15 min. Dodac posiekany czosnek, musztarde, oliwe, koncentrat pomidorowy i jablka obrane i pokrojone w czastki.3. Marchewki obrac, oplukac, pokroic w plasterki i rowniez dodac do ragout. Doprawic sola, pieprzem, cukrem i ziolami. Dusic pod przykryciem 30 min. Wlozyc kartofle, dusic jeszcze 10 min. Pod koniec zdjac pokrywke i odparowacnadmiar wody, by sos zgestnial.- Do ragout mozna razem z marchewka dodac selery, kalarepke i male cebulki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 15.
psotnica23