Papryczki chilli nadziewane seremPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.6 papryczek chilli (odmiana duza),2 lyzeczki bialego octu winnego,3 duze dojrzale pomidory,1/4 malej cebulki,1 zabek czosnku,1 lyzka oleju,2 liscie laurowe,1/2 lyzeczki pieprzu swiezo zmielonego,400 g zoltego sera cheddar,3 jaja,60 g maki,sol,olej do smazenia.1. Czosnek i cebule obrac, oplukac. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, nastepniezmiksowac z cebula i czosnkiem. Zmiksowana mase przetrzec przez sito. Przecier odstawic.2. Chilli opiec na patelni lub nad plomieniem. Zdjac skorke, naciac wzdluz,usunac nasiona. Wlozyc do garnka, zalac 500 ml wody, dodac lyzke soli i 2lyzeczki octu. Moczyc 20 min. Oplukac, osaczyc i odstawic.3. W garnku rozgrzac 1 lyzke oleju, dodac przecier pomidorowy, zagotowac.Zmniejszyc ogien, dodac 1 lyzeczke soli, liscie laurowe i pieprz. Gotowacpod przykryciem 10 min. Jesli sos bedzie zbyt gesty dodac troche wody (niewiecej niz 180 ml). Odstawic.4. Ser utrzec na tarce i podzielic na 6 porcji. Kazda papryke napelnic 1 porcjai odstawic.5. Zoltka oddzielic od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do zoltek idelikatnie wymieszac. Chilli obtoczyc w mace, nastepnie zanurzac w jajkach.6. W garnku rozgrzac 4 lyzki oleju, wlozyc chilli, smazyc z kazdej strony, azsie zrumienia. Wyjac i osaczyc z tluszczu.7. Sos pomidorowy podgrzac, wlozyc chilli, przykryc i dusic 5 min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 82.
psotnica23