Pierscien z galaretki pomidorowejPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 3 godz.600 g pomidorow,1 duza cebula,3 gozdziki,20 g zelatyny,3 lyzki soku cytrynowego,1 lyzeczka utartego chrzanu,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka soli selerowej,sol, pieprz.1. Zelatyne zalac niewielka iloscia zimnej wody, odstawic na 15 min.2. Do garnka wlozyc umyte pomidory, obrana cebule, gpzdziki, sol selerowa, pieprz i cukier. Zalac niewielka iloscia wody (50 ml), gotowac na malym ogniu30 min.3. Nastepnie przetrzec przez sito. Dodac zelatyne i mieszac, by sie rozpuscila.Dodac chrzan, sok cytrynowy i szczypte soli.4. Do formy w ksztalcie pierscienia wlac mase pomidorowa, wstawic do lodowki,by masa mocno stezala.5. Przed podaniem oziebiona forme wlozyc na 2 sek do goracej wody, przykryc talerzem, odwrocic i zdjac forme. Do srodka pierscienia wlac sos z rokforu,zoltek i smietany. Przybrac ziolami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 25 "Zimny bufet", strona 40.
psotnica23