Smazone pomidory z beszamelemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.600 g dojrzalych pomidorow,150 g bekonu,maka do obtaczania.Sos beszamelowy:2 lyzki masla,2 lyzki maki,250 ml mleka,sol, pieprz.1. Przygotowac sos: z maki i masla zrobic zasmazke, zalac mlekiem, gotowac namalym ogniu 15 min. Doprawic sola i pieprzem.2. Bekon pokroic w plasterki, podsmazyc, wyjac z wytopionego tluszczu. Tluszczzachowac.3. Pomidory sparzyc, zdjac skory, pokroic w plastry, usunac postki, osaczyc znadmiaru soku.4. Plasterki pomidorow obtoczyc w mace, smazyc na tluszczu wytopionym z bekonuna zloty kolor.5. Na kazdym plasterku pomidora polozyc 1 plasterek bekonu, polac sosem. Podawac z ciemnym pieczywem lub z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 82.
psotnica23