Bakłażany imamPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.6 srednich baklazanow,5 cebul,10 zabkow czosnku,5 dojrzalych pomidorow,1 maly peczek zielonej pietruszki,375 ml oleju,sol, pieprz.1. Baklazany umyc, usunac liscie, lodyzke zostawic, przeciac na pol, osolic.2. Wlac na patelnie 2/3 oleju, podgrzac, wlozyc baklazany, smazyc z obu stron,zdjac z patelni.3. Cebule pokroic w cienkie plastry, zabki czosnku podzielic wzdluz na 3-4czesci, pomidory obrac ze skory, podzielic, oczyscic z pestek, zielona pietruszke posiekac.4. Na patelnie po smazeniu baklazanow wrzucic cebule i czosnek, gdy zmiekna dodac pietruszke, pomidory, sol i pieprz, dobrze wymieszac, smazyc jeszczechwile, przestudzic.5. Baklazany ulozyc w szerokim naczyniu do zapiekania, nalozyc na nie farsz,wlac szklanke wody i reszte oleju. Zapiekac w srednio nagrzanym piekarniku1 godz. Podawac na zimno.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 72.
psotnica23