Cebule nadziewanePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.6 duzych cebul,2 zoltka,1 szklanka gestego sosu miesnego,180 g parowek,2 plaskie lyzki bulki tartej,2 lyzki oleju,sol, pieprz.1. Obrac cebule, wlozyc do gotujacej, posolonej wody, gotowac 20 min, wyjac,ostudzic i wydrazyc. Przeciac cebule u podstawy i wyjac z nich srodek, jeslinie wychodzi mozna posluzyc sie nozem do jarzyn.2. Wydrazone srodki cebul posiekac i wymieszac z posiekanymi parowkami, tartabulka i zoltkami. Dodac sol i pieprz do smaku.3. Uzyskana masa napelnic wydrazone cebule, wlozyc do zaroodpornego naczynia,podlac olejem, po 20 min dodac sos miesny, zakryc przykrywka i piec w sredniej temperaturze, az cebule beda miekkie.4. Podawac gorace ze swiezym pieczywem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 74.
psotnica23