Soczewica z owocamiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.400 g suchej soczewicy,2 l wody,250 g boczku,250 g paprykowanej kielbasy,500 g krupniokow,4 plastry wedzonki wieprzowej,2 zabki czosnku,1 cebula,2 plastry swiezego ananasa,1 twardy banan,6 cebulek dymek,2 lyzki oleju,1 lyzeczka soli,1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu.1. Soczewice zalac goraca woda i odstawic na 30 min. Boczek oplukac, osuszyc,pokroic w kostke. Kielbase pokroic w plastry. Krupnioki pokroic na kawalki.2. Czosnek i cebule obrac, oplukac. Czosnek rozetrzec, a cebule pokroic na plasterki. Banan obrac, pokroic na plasterki. 2 plastry swiezego ananasa pokroic na male kawalki. Dymki oplukac.3. Soczewice odcedzic. W garnku zagotowac 2 l wody. Wrzucic soczewice, zmniejszyc ogien i gotowac pod przykryciem 45 min. Odcedzic i zachowac 500 ml wywaru.4. Do garnka wrzucic boczek i smazyc 2 min. Wrzucic kielbase i smazyc 3 min.Dodac czosnek i cebule. Smazyc dalsze 3 min. Wsypac soczewice, wlozyc plasterki banana i kawalki ananasa. Dodac sol, pieprz i dusic na malym ogniu 5min. Wlac 500 ml wywaru z gotowania soczewicy. Wrzucic dymki, nakryc garneki gotowac na malym ogniu 30 min.5. Na patelni rozgrzac olej, wrzucic wedzonke i smazyc 3 min z kazdej strony.Wyjac z patelni, a na oleju smazyc 2 min krupnioki. Wedzonke i krupniokiwrzucic do garnka z soczewica i gotowac pod przykryciem 5 min. Podawac gorace.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 36.
psotnica23