Fasolka szparagowa w ostrym sosiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.500 g fasolki szparagowej,2 cebulki dymki,6 zabkow czosnku,150 ml bulionu miesnego,1 lyzka sosu sojowego,1 lyzka sherry,1 lyzeczka cukru,szczypta soli,3 lyzki oleju do smazenia,25 g masla do smazenia.1. Fasolke umyc, odciac konce strakow i pokroic na kawalki dlugosci ok. 4 cm.Zalac bulionem i gotowac na wolnym ogniu, stale mieszajac, dopoki bulionprawie calkowicie nie odparuje.2. Cebulki i czosnek obrac i drobno posiekac.3. Na patelni rozgrzac maslo i olej. Dodac poszatkowane cebulki i czosnek.Osolic i smazyc, ciagle mieszajac, przez 30 sek.4. Dodac obgotowana fasolke i dokladnie wymieszac z goracym tluszczem. Dodaccukier, sos sojowy i sherry. Smazyc dalej, ciagle mieszajac, przez 1 min.5. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 38.
psotnica23