Sernik pianka
Składniki:
Ciasto:1/2 szkl. cukru1 1/2 szkl. mąki2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag Kasi1 łyżka smalcuSer:1 kg sera1/2 szkl. oleju1 szkl. cukru3 szkl. zimnego mleka1 budyń śmietankowy6 jaj (4 żółtka i 2 całe)Dodatki:wiórka kokosowe1/2 szkl. cukrubrzoskwinie w puszce
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki ze sobą zmieszać i dać na wysmarowaną blachę, chwilkę podpiec w piekarniku na złoty kolor.Ser: ser najlepiej 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Jajka ubić chwilkę mikserem z cukrem. Do jajek dodać ser, olej, mleko, budyń i wszystko razem miksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika i dalej piec. Pod koniec pieczenia ubić pianę z białek dodając do niej szczyptę soli, wiórki kokosowe i 1/2 szkl cukru. Wylać na prawie upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok 15 min.
psotnica23