Składniki na spód:
· 1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (zastąpiłam 200 g digestive)
· 50 g miękkiego masła
· 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
· 500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia)
· 170 g gorzkiej czekolady
· 3/4 szklanki drobnego cukru
· 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobii ziemniaczanej + 1 łyżeczka esencji waniliowej + 1 łyżeczka cukru)
· 3 duże jajka
· 3 duże żółtka
· 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
· 1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
Składniki na sos:
· 90 g gorzkiej czekolady
· 1/2 szklanki śmietany kremówki
Ciastka dobrze rozkruszyć (np. blenderem), dobrze połączyć z masłem (dobrze jest je wcześniej rozpuścić) oraz z kakao. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Masę ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię spodu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przy pomocy miksera połączyć ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru.
Wyjąć formę z masą ciasteczkową z lodówki. Wylać na nią masę serową.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić formę z sernikiem w większej brytfance, do której nalać gorącą wodę do połowy jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut - do 1 godziny. Można przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Sernik dobrze ostudzić, a najlepiej przed podaniem włożyć na całą noc do lodówki.
Na wierzch porobić esy - floresy z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kremówką.
Smacznego :)
psotnica23