Sernik miód-pomarańcze-ricotta.doc

(109 KB) Pobierz
Sernik miód - pomarańcze – risotta

Sernik miód - pomarańcze risotta

Składniki na spód:

·         250 g biszkoptów (może być mniej)

·         6 łyżek masła

Składniki na masę serową:

·         350 g serka ricotta

·         500 g twarożku kremowego (może być 3 - krotnie mielony)

·         3/4 szklanki cukru (można dać mniej, sernik jest dość słodki)

·         1/4 szklanki łagodnego miodu (polecany z kwiatów pomarańczy lub koniczyny)

·         1 łyżka startej skórki z pomarańczy

·         4 jajka

Formę tortową o średnicy 22 - 24 cm owinąć dwukrotnie mocną folią aluminiową. Polecam owijanie formy jak przy serniku nowojorskim.

W blenderze lub mikserze rozdrobnić biszkopty. Masło stopić i połączyć z biszkoptami na mokry piasek. Wgnieść w dno tortownicy i piec około 15 minut do zezłocenia (ja piekłam 8 minut) w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.

Serek ricotta ubić na gładko. Dodać twarożku kremowego i cukru, dokładnie zmiksować. Dodać miód i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać jajka i zmiksować do połączenia.

Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w kąpieli wodnej. W tym celu umieścić tortownicę w brytfance, do której nalać wrzatku do połowy wysokości formy. Piec w 180 stopniach godzinę czasu, lub dłużej, góra sernika musi być ścięta. Można przykryć od góry folią aluminową, jeśli ktoś - jak ja - nie dowierza swojemu piekarnikowi i nie chce wyciągnąć murzynka :)); jeśli piekarnik jest w porządku - można to pominąć.

Ostudzić, podawać schłodzony z pomarańczami, najlepiej po nocy w lodówce

.

Smacznego :)

 

sernik miód-pomarańcze-ricotta

Sernik miód - pomarańcze - ricotta ( honey ricotta cheesecake) 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin