Margerytki.doc

(158 KB) Pobierz
Margerytki - cytrynowe kwiatuszki

Margerytki - cytrynowe kwiatuszki

Margerytki - cytrynowe kwiatuszki

Składniki:

·         13 dag masła

·         10 dag cukru

·         1 cytryna

·         2 żółtka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasteczek

·         20 dag mąki pszennej

·         5 dag mąki ziemniaczanej

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i cukier utrzeć na krem. Cytrynę sparzyć i wyszorować - startą zeń skórkę i wyciśnięty sok dodać do utartego masła, następnie wciąż ucierając dodać 2 żółtka. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać po łyżce do masy maślanej wciąż ucierając.

Ciasto włożyć do woreczka foliowego (jest dość luźne) i schować na 3 godziny do zamrażarki, lub do lodówki nawet na całą noc. Po tym czasie wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość około pół cm. Wycinać kwiatuszki. Każdy kwiatek wysmarować żółtkiem i posypać grubym cukrem.
Piec około 8 minut w temperaturze

200 stopni. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin